Nelson Mandela pleit bij Australiers voor handhavensportboycot

WELLINGTON, 23 okt. Nelson Mandela voelt niets voor een verzachting van de boycot van sport- en cultuurcontacten met Zuid-Afrika. Dat heeft de zwarte Afrikaanse leider gezegd na afloop van een onderhoud met de Australische premier Bob Hawke tijdens zijn bezoek aan de Australische hoofdstad Canberra.

Hawke had eerder gesuggereerd dat sportcontacten van zijn land met Zuid-Afrika spoedig weer mogelijk zouden kunnen zijn. Die contacten zouden volgens Hawke toegelaten kunnen worden, zodra duidelijk zou zijn dat het proces van de afschaffing van de apartheid onomkeerbaar was.

Maar onmiddellijk na aankomst in Australie zei Mandela: 'We moeten naast de economische boycot de aanzienlijke bijdrage van de cultuur- en sportboycot niet uit het oog verliezen. Het naleven door de hele wereld van de Glen Eagles-overeenkomst heeft de apartheidssport effectief geisoleerd. Deze campagne moet gehandhaafd worden.'

Omdat in zowel Australie als Zuid-Afrika cricket en rugby belangrijke publiekssporten zijn, is de Australische sportboycot voor Zuid-Afrika van groot belang. De Australische minister van buitenlandse zaken Gareth Evans heeft de woorden van zijn baas inmiddels afgezwakt. Evans zei dat gefaseerde afschaffing van de sancties mogelijk is, maar dat de sportboycot net zo belangrijk is als de sancties op financieel en economisch gebied. Evans zei ook dat Hawke's uitspraken geen verandering van het Australische beleid inhielden.

Ook in Nieuw Zeeland werd gisteren enthousiast gereageerd op Hawke's uitspraken. De Nieuw-Zeelanders willen niets liever dan een duel tussen hun nationale rugbyteam, de All Blacks, met de Zuidafrikaanse Springbokken. Op de resultaten van zo'n mogelijke krachtmeting werd in de nieuwsmedia uitgebreid gespeculeerd.

De All Blacks wonnen in 1987 in eigen land de wereldbeker, maar het bewijs dat de Nieuw-Zeelanders werkelijk de beste rugbyers ter wereld waren kon niet worden geleverd, omdat de Springbokken bij het toernooi niet van de partij waren.

    • Hans van Kregten