Na verzoek Van den Broek; EG-onderzoek naar sancties Zuid-Afrika

LUXEMBURG/ VALKENBURG, 23 okt. De Europese Gemeenschap gaat onderzoeken in hoeverre de sancties tegen Zuid-Afrika kunnen worden verminderd.

De ministers van buitenlandse zaken van de EG hebben gisteren op voorstel van minister Van den Broek de directeuren politieke zaken van de EG-departementen opdracht gegeven nog voor het eind van het jaar de betrekkingen met Zuid-Afrika te evalueren en te onderzoeken of stappen genomen moeten worden 'om het veranderingsproces te ondersteunen en te bespoedigen', zoals minister Van den Broek het uitdrukte.

Gehoopt wordt dat het rapport nog voor de Europese top in december in Rome klaar zal zijn, zodat daar beslissingen kunnen worden genomen over het verminderen van de sancties. Die bestaan, behalve uit een verbod op de export van wapens, goud en staal, ook uit een ontmoedigingsbeleid met betrekking tot het investeren in Zuid-Afrika. Groot-Brittannie heeft dat beleid overigens eerder dit jaar eenzijdig stopgezet.

De Zuidafrikaanse president, F. W. de Klerk, is vanmorgen even na elf uur voor een officieel bezoek in Nederland aangekomen. De Klerks eerste gang was naar Paleis Noordeinde in Den Haag, waar hij werd verwelkomd door prins Claus. De Klerk en zijn vrouw moesten het paleis via de achterdeur naar binnen, omdat aan de voorzijde van het paleis ongeveer honderd demonstranten van anti-apartheidsbewegingen met tromgeroffel en spandoeken demonstreerden tegen zijn bezoek aan Nederland.

Achtentwintig Nederlandse organisaties hebben gisteren een beroep op regering en parlement gedaan het bezoek aan te grijpen om druk op De Klerk uit te oefenen. De sanctiemaatregelen tegen het land kunnen nog niet worden opgeheven, vinden de ondertekenaars, in verband met de 'mede-verantwoordelijkheid van de Zuidafrikaanse regering voor het huidige geweld', en omdat nog lang niet alle politieke gevangenen zijn vrijgelaten, nog vele repressieve maatregelen en wetgeving gelden en er nog geen uitzicht is op verkiezingen volgens het 'one-man-one-vote'-systeem.