Ministers van buitenlandse zaken in EG ook niet eens overlandbouw

LUXEMBURG, 23 okt. Net als hun collega's van landbouw vorige week vrijdag, zijn de ministers van buitenlandse zaken van de Europese Gemeenschap er gisteren niet in geslaagd tot overeenstemming te komen over de vermindering van de landbouwsubsidies.

Op tafel ligt nog steeds een voorstel van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Gemeenschap, dat het kernstuk vormt van de EG-inbreng voor de GATT-onderhandelingen over liberalisatie van de wereldhandel. Dat voorstel houdt in dat de subsidies aan Europese boeren in een periode van tien jaar, gerekend vanaf 1986, met dertig procent moeten dalen.

De grote dwarsligger was opnieuw de Bondsrepubliek, die geen concessies wil doen zolang niet duidelijk is hoe door de subsidievermindering getroffen boeren zullen worden gecompenseerd. Ook Frankrijk en Ierland weigeren in te stemmen met het Commissievoorstel.

Voor aanstaande vrijdag is een nieuwe raad van ministers van landbouw in Luxemburg belegd, terwijl ook de ministers van buitenlandse handel die dag bij elkaar komen. Intussen zal de Europese Commissie onderzoeken of tegemoet gekomen kan worden aan een aantal steunmaatregelen die Bonn voor zijn boeren heeft voorgesteld.

Die extra bijeenkomsten zijn ingelast om te voorkomen dat op de komende extra Europese top van staats- en regeringsleiders, komend weekeinde in Rome, de landbouwkwestie de discussie gaat beheersen. De Nederlandse minister Van den Broek (buitenlandse zaken) zei gisteren dat, als vrijdag geen overeenstemming wordt bereikt, het 'onvermijdelijk' wordt dat het probleem 'de Romeinse vergaderzalen binnensluipt'. Daardoor bestaat er kans dat deze top 'in de verdrukking raakt', zo waarschuwde Van den Broek. Hij sprak van een 'droeve vertoning'.

    • Frits Schaling