Mandela en Buthelezi bereid tot ontmoeting

JOHANNESBURG, 23 okt. De Zuidafrikaanse Zululeider Mangosuthu Buthelezi heeft een uitnodiging van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) voor een ontmoeting met Nelson Mandela geaccepteerd. Het ANC gaf gisteren een communique uit, waarin het zei een ontmoeting tussen de twee zwarte leiders op korte termijn wenselijk te vinden.

Tot nu toe wilde het ANC alleen op laag niveau met Inkatha praten, omdat een ontmoeting tussen Buthelezi en Mandela de Inkatha-beweging meer status zou verlenen dan ze volgens het ANC verdient. Mandela had eerder dit jaar een ontmoeting met de Zulu-leider gepland, maar moest deze onder druk van het ANC afzeggen. Wel werd Buthelezi, die ook premier is van het thuisland KwaZulu, uitgenodigd deel te nemen aan een ontmoeting tussen vertegenwoordigers van het ANC en de leiders van alle zwarte thuislanden. Dit weigerde Buthelezi, die zei alleen als Inkatha-leider met het ANC te willen praten.

[Mandela bevestigde vandaag tijdens zijn bezoek aan Australie dat een ontmoeting met Buthelezi op de agenda staat, maar hij wilde geen termijn noemen. Hij liep kwaad weg uit de studio van een Australische omroep, toen de presentator onverwachts Buthelezi telefonisch in de uitzending bracht. Mandela toonde zich zeer gepikeerd en zei niet te willen luisteren naarhetgeen de Zulu-leider te zeggen had.]

Een ontmoeting tussen Mandela en Buthelezi valt volgens de verklaring van het ANC in het kader van 'de pogingen een eind te maken aan het geweld'. Tussen aanhangers van het ANC en de Inkatha-beweging is een bloedige strijd gaande, die al aan duizenden mensen het leven heeft gekost. De gevechten begonnen vier jaar geleden in Natal en breidden zich in augustus uit naar de zwarte woonoorden rondom Johannesburg.

Het ANC beschuldigt Inkatha ervan samen met blanke extremisten het geweld aan te wakkeren om de onderhandelingen tussen het ANC en de regering te ontregelen. Inkatha zegt op haar beurt dat het ANC andere zwarte groeperingen probeert uit te sluiten van gesprekken over een nieuwe grondwet. (AP, Reuter)