Lubbers krijgt petitie politieke gevangenen

JOHANNESBURG, 23 okt. Twaalf familieleden van Zuidafrikaanse politieke gevangenen hebben gisteren een brief overhandigd aan de Nederlandse ambassade in Pretoria, waarin zij de Zuidafrikaanse regering beschuldigen van tijdrekken bij het vrijlaten van politieke gevangenen en gedetineerden en de terugkeer van ballingen.

Zij vroegen de brief door te zenden naar premier Lubbers voor zijn ontmoeting met president F. W. de Klerk vandaag.

Er is overeenstemming bereikt over de voorwaarden tot vrijlating bij de onderhandelingen tussen de regering en het Afrikaans Nationaal Congres (ANC), maar de familieleden beweren dat de regering onnodig treuzelt bij het ten uitvoer brengen van de overeenkomst.

Een organisatie voor burgerrechten zegt dat de familieleden op 17 september onderworpen zijn aan een aantal vragen over de vrijlating van De Klerk, minister van justitie Coetsee en minister van wet en orde Vlok, maar dat zij nog geen antwoord hebben ontvangen.

'De familieleden vragen daarom premier Lubbers om van de gelegenheid gebruik te maken en tijdens het bezoek van de president hierover te praten en voor hen antwoorden te krijgen', aldus een verklaring van de advocaten.

Mevrouw Kwethiwe Marais, de echtgenote van Steve Marais die twee weken geleden is vrijgelaten na vier jaar van zijn straf van zeven jaar voor terrorisme te hebben uitgezeten, zei dat De Klerk probeerde mensen in het buitenland te overtuigen dat de veranderingen in Zuid-Afrika nu onomkeerbaar zijn.

'Maar hij moet ons Zuidafrikanen nog steeds overtuigen dat de veranderingen onomkeerbaar zijn door te doen wat zijn regering heeft beloofd', zei zij.