Libanese christenen zeer ongerust

BEIROET, 23 okt. Binnen de christelijke gemeenschap in Libanon is er na de moord op de christelijke voorman Dany Chamoun en het grootste deel van zijn gezin van dit weekeinde grote ongerustheid ontstaan.

In de christelijke enclave in Oost-Beiroet bleven gisteren de meeste winkels, banken en andere kantoren dicht om te protesteren tegen de recente gebeurtenissen in hun stadsdeel, waar sinds de overgave van de christelijke generaal Michel Aoun ruim een week geleden ten minste 700 mensen om het leven zijn gekomen.

'We voelen ons niet veilig meer. Iedereen die sterk is zal uit de weg worden geruimd. Daarom hebben ze Aoun en Chamoun ook uit de weg geruimd', zei de twintigjarige rechtenstudent Hatla Wehbeh. Andere christenen in Beiroet verklaarden ervan overtuigd te zijn dat de moord op Chamoun bedoeld was om hun gemeenschap van een van zijn laatste krachtige leidersfiguren te beroven.

Volgens de christenen is de veiligheidsstructuur die generaal Aoun had opgezet nu verdwenen zonder door iets anders te zijn vervangen, waardoor het veel gevaarlijker is geworden in Oost-Beiroet. Aoun zit overigens nog steeds in de Franse ambassade in Beiroet in de hoop later naar Frankrijk te kunnen reizen.

De Libanese premier, Selim Hoss, heeft gisteren in de Syrische hoofdstad Damascus besprekingen gevoerd over de wijze waarop Libanon weer kan worden gepacificeerd. Eerder was ook de Libanese president Elias Hrawi voor overleg in Damascus geweest. De door Syrie gesteunde regering hoopt vooral de talrijke milities in Libanon te ontwapenen.

Nabih Berri, die aan het hoofd staat van de ongeveer 5.000 man tellende shi'itische militie Amal staat, zei gisteren dat hij bereid is om zijn eenheden te ontbinden.

Waarnemers betwijfelen echter of de grote christelijke concurrent van Aouns groep, de Libanese Strijdkrachten onder leiding van Samir Geagea, bereid zullen zijn zich te ontbinden. Ook de leider van de druzen, Walid Joumblatt, zei zeer goede waarborgen te wensen alvorens hij zal instemmen met de ontwapening van de milities van de druzen. (Reuter, AFP)