Koning Fahd: Saddam kan 'blunder' goedmaken

NICOSIA/PARIJS, 23 okt. De Saoedische koning Fahd heeft gisteren de Iraakse leider Saddam Hussein opgeroepen zijn 'blunder' om Koeweit binnen te vallen goed te maken. Saddam zou dat kunnen doen door zich uit Koeweit terug te trekken.

Volgens Fahd, die gisteren overleg voerde met de Egyptische president Hosni Mubarak, hoeft de Iraakse leider met een eventuele terugtrekking geen gezichtsverlies te lijden.

Zondag zinspeelde de Saoedische minister van defensie, prins Sultan Ibn Abdulaziz, op de mogelijkheid dat Koeweit na een Iraakse terugtrekking bepaalde territoriale concessies zou doen. Ook verklaarde hij dat de Arabische staten bereid waren om Irak 'alle dingen te geven waar het recht op heeft'. De minister verklaarde gisteren overigens dat zijn opmerkingen door de media verkeerd waren uitgelegd. De Saoediers verzekerden de Amerikanen gisteren dat hun standpunt tegenover Irak niet is gewijzigd.

Niettemin zijn er toenemende aanwijzingen dat niet alleen Saoedi-Arabie maar ook Irak zich meer verzoeningsgezind opstellen in de Golfcrisis. Als een voorteken dat Irak bereid is om Koeweit althans gedeeltelijk te ontruimen wordt ook het verhaal beschouwd over een droom die Saddam Hussein onlangs zou hebben gehad. De Koeweitse krant Al-Seyassah meldde dat Saddam droomde dat hij werd benaderd door de profeet Mohammed. 'De profeet Mohammed bezocht mij geheel in het wit gekleed in m'n slaap, maar hij zag eruit of hij ergens bezorgd over was.' Daarop vroeg Saddam: 'O, profeet van de Heer (...) Wat verlang je van me?'. En volgens Saddam antwoordde Mohammed: 'Saddam, ik ben gekomen om je aandacht te vestigen op een grote vergissing.' 'Wat dan, o, profeet', vroeg ik hem, en hij zei 'ik zie dat je raketten de verkeerde kant op wijzen' '. In het vervolg van de droom wilde Mohammed geen nadere bijzonderheden geven. 'Je weet wel welke richting en je moet de richting corrigeren', luidde het advies van Mohammed.

Het verhaal van de droom, dat vermoedelijk door toedoen van de Iraakse geheime dienst op grote schaal in de Iraakse hoofdstad Bagdad circuleert, wordt uitgelegd als een poging om een althans gedeeltelijke Iraakse terugtrekking uit Koeweit te rechtvaardigen. Het bericht over de droom was er ook in belangrijke mate verantwoordelijk voor dat de olieprijzen scherp daalden.

Andere kranten in de Golf citeren ooggetuigen uit Koeweit die zeggen dat er in het zuiden van Koeweit geen Iraakse militair meer is te bekennen. Ook zouden er eerder veel militaire konvooien naar het noorden zijn gesignaleerd.

Frankrijk heeft gisteren een aanbod van Irak verworpen om te praten over de vrijlating van de Franse gijzelaars in Irak en Koeweit. Eerder had de Iraakse president, Saddam Hussein, laten blijken dat hij de 250 Franse gijzelaars wilde vrijlaten. Een woordvoerder van de Franse president Mitterrand wees het voorstel van de hand met het commentaar: 'Dat is hun zaak. Niets kan in de plaats komen van de resoluties van de Veiligheidsraad van de VN (...) vrijheid van alle gijzelaars en de bevrijding van Koeweit.'

De Iraakse autoriteiten maakten vanmorgen bekend dat later vandaag veertien Amerikaanse gijzelaars zullen worden vrijgelaten. Het gaat waarschijnlijk om enkele zieke en bejaarden.

De vrijlating van enige Britse gijzelaars, waarvoor de Britse ex-premier Edward Heath zich de laatste dagen heeft ingezet, liep gisteren op het laatste moment onverwachts vertraging op. Nog steeds is niet zeker hoeveel Britten precies zullen vrijkomen.

De Amerikaanse minister van defensie, Dick Cheney, heeft gisteren in Parijs bevestigd dat Irak een aantal Hawk-luchtafweerraketten in Koeweit in beslag heeft genomen. Eerder had het dagblad The Washington Post gemeld dat Irak de hand had gelegd op 150 Hawk-raketten van de Koeweitse strijdkrachten. De Irakezen zouden intussen druk bezig zijn om het gebruik van de raketten onder de knie te krijgen. Hawk-raketten kunnen gevechtsvliegtuigen van een afstand van veertig kilometer raken en zijn volgens deskundigen geavanceerder dan alle andere luchtafweerwapens die de Irakezen tot dusverre hadden.