Inval leger Birma in kloosters

BANGKOK, 23 okt. Het Birmese leger is gisteren meer dan honderd boeddhistische kloosters binnengevallen en heeft daarbij enige tientallen monniken aangehouden. Dat hebben Westerse diplomaten gezegd.

De monniken hadden eerder geweigerd militairen en hun families toe te laten tot boeddhistische erediensten uit protest tegen het doodschieten van twee monniken tijdens een betoging tegen het bewind in Mandalay. Aan de boeddhistische boycotactie zouden ten minste 50.000 van de 300.000 monniken in heel Birma hebben deelgenomen. De militaire leider generaal Saw Maung maande de geestelijken hun acties te stoppen, maar daaraan gaven ze geen gehoor. Hierop gaf hij bevel de opstandige kloosters diplomaten noemen een getal van 133 binnen te vallen.

Boeddhistische monniken en studenten waren de afgelopen jaren de belangrijkste aanvoerders van protestacties tegen de militaire dictatuur, die sinds 1962 in Birma heerst. Twee jaar geleden kwamen mogelijk meer dan 1.000 mensen om het leven toen het leger een massale volksopstand in bloed smoorde. In mei van dit jaar liet het bewind vrije verkiezingen houden, die een grote zege opleverde voor de oppositie. De militairen hebben geweigerd daarna de macht over te dragen aan een burgerregering. (AP, Reuter)