Grote overname in bankwereld Italie op komst

ROME, 23 okt. Italies tweede spaarbank, de Cassa di Risparmio di Roma, onderhandelt met de Banco di Roma, een van de drie staatsbanken 'van nationaal belang' over overname.

Als de gesprekken lukken, wordt de nieuwe bank de grootste bank in Italie, met een dominerende positie in het midden van het land.

Het idee voor de samenwerking komt van leden van de stroming van premier Andreotti binnen de christen-democratische partij, en lijkt ook bij de socialisten veel instemming te vinden. Dit vergroot aanzienlijk de kansen op succes.

De details van het overnameplan zijn nog onduidelijk. De Banco di Roma is de zwakste van de drie 'banken van nationaal belang'. De staatsholding IRI heeft steeds gezegd dat zij hierin zeker een belang van 51 procent wil houden. De IRI bezit nu ruim tachtig procent van de Banco di Roma. Andere aandeelhouders zijn de Spaanse Banco Hispano Americano en de Duitse Commerzbank.

Woordvoerders van de Cassa di Risparmio hebben gisteren geruchten ontkend dat er een openbaar bod van hun bank op de Banco di Roma in de maak is.

De Cassa di Risparmio heeft haar positie onlangs versterkt door een fusieplan met de Banco di Santo Spirito, dat in januari formeel moet zijn afgerond. Als de overname van de Banco di Roma lukt, zou de nieuwe bankgroep net iets groter worden dan de bank San Paolo di Torino, nu nog de grootste bank van het land. De nieuwe bankgroep zou echter pas in de loop van volgend jaar het licht kunnen zien.

De Italiaanse centrale bank pleit al een aantal jaren voor vergaande vormen van samenwerking tussen de banken, omdat er teveel kleine banken zijn. Een probleem hierbij is de grote invloed die de politiek op de banken heeft: ongeveer zeventig procent van de banksector is in handen van de staat.

    • Marc Leijendekker