FNV-bond wil lonen in winkels fors verhogen

ROTTERDAM, 23 okt. De Dienstenbond FNV wil dat de lonen van winkelpersoneel zonder collectieve arbeidsovereenkomst de komende jaren met ongeveer 35 procent wordt verhoogd. Dat is volgens de bond nodig om de loonachterstand van winkelpersoneel op overige werknemers in te lopen.

Bestuurder A. Steijaert van de Dienstenbond FNV, die dit gisteren bekendmaakte, zei dat de arbeidsvoorwaarden voor het winkelpersoneel in het algemeen mager zijn. Bij grote bedrijven en sectoren waar een CAO geldt (bij voorbeeld Ahold, KBB, V en D) kunnen de arbeidsvoorwaarden de toets der kritiek volgens hem redelijk doorstaan.

Anders ligt dat volgens Steijaert bij de kleinere sectoren (met bij elkaar ruim 100.000 werknemers) die geen CAO kennen. Het gaat daarbij bij voorbeeld om schoenwinkels, groentewinkels, drogisten, juweliers en doe-het-zelf-zaken. Daar geldt de VSAD, een verordening waarin alleen enkele secundaire arbiedsvoorwaarden zijn geregeld. De werknemers in deze sectoren werken volgens de bondsbestuurder vaak voor het minimum-(jeugd)loon en soms voor minder.

Steijaert wil deze winkels en de branches met magere CAO's opnemen in een nieuwe basis-CAO voor de detailhandel waarin een vast salarissysteem, alsmede vervroegde uittreding en winkelsluiting om 18.00 uur worden opgenomen. Hij rekent op oppositie van de werkgevers, maar verwacht dat zij uiteindelijk zullen erkennen niet zonder een behoorlijke CAO te kunnen. 'De werkgevers krijgen nu al vaak geen personeel meer. Als er niks gebeurt kunnen ze het straks helemaal vergeten. Dat beseffen ze donders goed.'

De eis van een basis-CAO maakt deel uit van een campagne van de FNV-bond om de organisatiegraad onder het winkelpersoneel aanzienlijk te verhogen. Momenteel is nog geen vijf procent van het winkelpersoneel bij de Dienstenbond FNV aangesloten. In tien jaar tijd wil de bond circa 20 procent van het winkelpersoneel organiseren. Dat zou betekenen dat de bond dan alleen in de detailhandel 80.000 leden telt, evenveel leden als ze op dit moment in totaal heeft.