Fiscus legt beslag op grafisch bedrijf

AMSTERDAM, 23 okt. Rondom het middaguur heeft de belastingdienst bodembeslag gelegd op de inventaris van het grafisch reproduktiebedrijf Jos Neve Amsterdam. Sinds zaterdagmiddag houden de ruim tachtig personeelsleden hun onderneming bezet, nadat vrijdagnacht twee kostbare scanners (noodzakelijk voor de reproduktie van reclamewerk) met een kraanwagen uit het bedrijf werden gesleept. Vrijdagmiddag had de directie het personeel meegedeeld dat Jos Neve haar poorten ging sluiten.

Als de vier man van de belastingdienst binnenkomen, worden ze door de bezetters vriendelijk ontvangen. Het einde was al in zicht, nu is het er.

Het personeel beschouwt het weghalen van de scanners als diefstal. Ria Bosch van de FNV-bond Druk en Papier betrapte vrijdagnacht de mannen met de kraanwagen op heterdaad toen zij over de nabijgelegen nieuwe ringweg reed. Ze pakte onmiddellijk een afslag en reed naar het bedrijf. 'Ik vroeg in wiens opdracht de heren opereerden. Ze lieten me een opdrachtbon zien. NMB Lease bleek de opdrachtgever te zijn.' Bosch blokkeerde met haar Ford Sierra diesel de oprit en ging op zoek naar een telefooncel. 'Toen ik terugkwam stond mijn auto midden op straat en waren de vogels met de scanners gevlogen.' De twee scanners zijn samen 500.000 a 600.000 gulden waard en wegen per stuk 1000 kilo. Gisteren heeft Bosch, namens de vakbond en het personeel, bij de politie aangifte gedaan van mogelijke diefstal. Waar de scanners nu zijn, is volslagen onbekend.

Woordvoerder Kruseman van de NMB ontkent met grote stelligheid dat het wegslepen in opdracht van NMB Lease is gebeurd. Wel zegt hij dat NMB Lease als eigenaar van de scanners op de hoogte was van een dreigend bodembeslag door de fiscus. 'Dat is onrechtvaardig, want dan wordt ook beslag gelegd op andermans spullen.' Uit de administratie van Jos Neve blijkt dat de fiscus 425.721 gulden tegoed heeft van het bedrijf Jos Neve Amsterdam.

Directeur-eigenaar R. J. H. Holsken van Jos Neve Holding, waartoe Jos Neve Amsterdam behoort, laat weten dat 'de financier' opdracht gaf tot het wegslepen van de twee scanners. 'Die had daartoe contractueel het recht en werd wat zenuwachtig toen hij hoorde dat het bedrijf afstevende op een faillissement', zegt Holskens woordvoerder K. Koppoolse, controller bij Jos Neve Holding.

Jos Neve Amsterdam kampte al geruime tijd met problemen. De afgelopen twaalf jaar werd het bedrijf vier keer gereorganiseerd. Directeur Holsken, kleinzoon van oprichter Jos Neve, investeerde forse bedragen in de typografische afdeling (de zetterij). Dat ging ten koste van het lithografische werk (de reproduktie).

Jan van de Vecht, secretaris van de ondernemingsraad en leider van de bezetting, zegt: 'Onder Holskens leiding hebben wij de markt van de desktop publishing volledig gemist. Steeds meer opdrachtgevers leverden hun eigen ontwerpen op een floppy aan. Maar daar konden wij niets mee doen'.

Holskens woordvoerder Koppoolse zegt over deze kritiek: 'Nakaarten achteraf is altijd gemakkelijk'. Hij wijst erop dat belangrijke concurrenten de combinatie van zetterij en lithografie eveneens omhelsden. De oorzaken van de ondergang van het bedrijf zijn volgens hem verkeerde commerciele prognoses en te veel bureaucratie.

Het personeel van Jos Neve heeft tijdens de bezetting hard doorgewerkt om aan de lopende verplichtingen te voldoen. 'Dat is goed gelukt', zegt Van de Vecht. Jos Neve werd zelfs door collega-bedrijven geholpen om het gebrek aan scanners op te vangen.

Voor de jonge personeelsleden ziet de toekomst er niet somber uit. Ze zijn al druk aan het solliciteren en sommigen worden zelfs thuis benaderd. Druk en Papier helpt daarbij actief. De ouderen zien de toekomst echter somberder in.