Fiscus kijkt bij lijfrente naar keuring

DEN HAAG, 23 okt. De gevolgen van de beperking van de fiscale aftrekbaarheid van lijfrentepremies die op 16 oktober van kracht werd kunnen nog maanden terugwerken. Dit blijkt uit mededelingen van de woordvoerder van de belastingdienst.

De beperking van de lijfrente-aftrek zal ook gelden voor contracten die voor 16 oktober zijn afgesloten onder het voorbehoud van een na die datum uit te voeren medische keuring. Als de belastinginspecteur moet beoordelen of op een contract de regels van voor 16 oktober van toepassing zijn, kijkt hij naar het moment waarop de verzekeraar de overeenkomst onvoorwaardelijk heeft geaccepteerd. Deze acceptatie heeft pas na de medische keuring plaats.

Het ministerie van financien maakte op 15 oktober bekend dat de maximale fiscale aftrek van lijfrentepremies met ingang van 1 januari 1991 wordt verlaagd van 17.000 naar 10.000 gulden per jaar. Alle contracten van voor 16 oktober vallen niet onder de maatregel.

De levensverzekeraars, die 'hooglijk verbaasd' op de maatregel reageerden, meldden dat er op de laatste dag een ware stormloop op lijfrentepolissen was geweest.

Pag.14: Rubriek Belastingen

    • Aertjan Grotenhuis