Du Pont stapt uit onderneming met Philips

EINDHOVEN, 23 okt. Het Amerikaanse chemieconcern Du Pont trekt zich terug uit de joint venture met Philips, die vijf jaar geleden is opgericht voor de produktie van optische media zoals compact discs.

Philips and Du Pont Optical Company (PDO), de grootste CD-fabrikant ter wereld met een omzet van 325 miljoen dollar en 3.600 werknemers, wordt opgedeeld. Over de financiele consequenties doen de betrokken partijen geen mededelingen.

De Amerikanen vinden de gezamenlijke firma, die zich grotendeels richt op de consumentenmarkt, niet meer passen binnen hun concern dat voornamelijk op de professionele markt opereert. Daarbij speelt mee dat de verkoop van optische media voor professioneel gebruik veel langzamer van de grond komt dan vijf jaar geleden werd verwacht. Deze sector zou spoedig omvangrijke extra investeringen vergen.

Verder zijn de Amerikanen teleurgesteld in de resultaten van PDO. Terwijl de muziekindustrie gouden tijden beleefde door de opmars van de compact disc, is de produktie van de zilveren schijfjes steeds verliesgevend geweest. Overigens rekent PDO voor volgend jaar op een kleine winst. Twee jaar geleden had Du Pont zich al teruggetrokken uit een andere joint venture met Philips: PD Magnetics (PDM), fabrikant van audio- en videobanden in Oosterhout.

Philips ontfermt zich over het deel van PDO dat zich bezighoudt met CD Audio en Laserdisc, de optische media voor de consumentenmarkt. Daarbij gaat het om vier fabrieken: in het Duitse Hannover, het Britse Blackburn, het Franse Louvilliers en het Amerikaanse Kings Mountain. Samen hebben ze een omzet van 250 miljoen dollar en 3000 man personeel.

De overige twee bedrijfsonderdelen, met een omzet van 75 miljoen dollar en 600 werknemers, wil PDO verkopen. Het betreft de groep Optical Disc Mastering die apparatuur en moederplaten maakt voor de fabricage van de optische discs. Verder is de divisie in het geding die CD's produceert voor professioneel gebruik. De zogeheten CD-ROM en CD-WORM dienen als opslagmedium voor computers.

Philips zal waarschijnlijk een deel van de fabrieken waar de CD Audio wordt gemaakt verkopen aan muziekmaatschappij Polygram, een 80 procents dochter en de grootste klant van PDO. Een woordvoerder van de muziekmaatschappij zegt dat het grote voordelen kan hebben de produktie van de plaatjes zelf te controleren, bij voorbeeld omdat dan sneller op de markt kan worden ingespeeld.

Vijf jaar geleden deed Polygram de CD-fabriek in Hannover juist over aan PDO 'om zich te kunnen concentreren op het eigenlijke werk van een muziekmaatschappij: de software, het repertoire', zoals J. D. Timmer, destijds leider van Polygram, inmiddels president van Philips, bij die gelegenheid verklaarde. Polygram zegt dat de situatie intussen ingrijpend is gewijzigd en wijst erop dat zijn financiele positie veel sterker is dan vijf jaar geleden, terwijl de markt voor CD's vervijftienvoudigd is. Polygram verwacht volgend jaar een afzet van 150 miljoen CD's.