Crisis bedreigt India na arrestatie hindoe-leider

NEW DELHI, 23 okt. De Indiase autoriteiten hebben vandaag de leider van de hindoeistische Bharatiya Janata Party (BJP), Lal Krishan Advani, gearresteerd. Advani was onderweg naar de stad Ayodhya, waar aanhangers van zijn fundamentalistische partij over een week willen beginnen met de omstreden bouw van een tempel op de plaats waar nu een moskee staat. Uit protest tegen de arrestatie van Advani heeft de BJP haar steun aan de minderheidsregering van premier V. P. Singh onmiddellijk ingetrokken, waardoor een kabinetscrisis dreigt.

Singh zei na consultatie van president Ramaswamy Venkataraman dat hij het parlement spoedig bijeen zal roepen om de steun voor zijn regering te peilen. Tot die tijd blijft de premier in functie. 'Religieus fanatisme is de eerste stap op weg naar de stichting van een theocratische staat', aldus Singh in een vraaggesprek met de Indiase televisie, 'en dat betekent het einde van India.'

Waarnemers menen dat een kabinetscrisis nu vrijwel onafwendbaar is. Indien Singh de vertrouwenskwestie stelt en de 86 BJP-afgevaardigden inderdaad hun steun aan het kabinet onthouden, zal de oppositie onder leiding van de Congres-partij van ex-premier Rajiv Gandhi mogelijk de regering ten val brengen. Singhs coalitieregering, het Nationaal Front, beschikt over slechts 144 zetels in het 543 zetels tellende parlement. Singh is aangewezen op de 47 stemmen van twee communistische partijen en op de rechtse BJP om aan een meerderheid te komen.

Ayodhya, in de noordelijke deelstaat Uttar Pradesh, is voor hindoes een heilige stad. Volgens het hindoeisme is hier de belangrijkste god, Rama, geboren. Nu 460 jaar geleden 'ontheiligden' moslims de stad door een tempel ter ere van Rama af te breken en er een moskee te bouwen. De afgelopen jaren hebben hindoe-fundamentalisten de kwestie nieuw leven ingeblazen en werd Ayodhya het toneel van bloedige botsingen met moslims.

Lal Advani wilde zich vandaag voegen bij de deelnemers aan een duizenden kilometers lange processie, 'Rath Yatra', dwars door het Indiase subcontinent op weg naar Ayodhya. De BJP-leider werd aangehouden in de deelstaat Bihar om, zoals het in een officiele verklaring heette, 'verdere onrust te voorkomen'. (AP, Reuter, UPI)