Communist in Praag struikelt over kauwgom

PRAAG, 23 okt. De leider van de Tsjechoslowaakse communisten, Vasil Mohorita, heeft zijn zetel in het presidium van het federale parlement verloren. Hij werd uit het presidium gezet, omdat hij door kauwgom te kauwen tijdens een bezoek van de Franse president Mitterrand blijk had gegeven van een gebrek aan respect voor het Franse staatshoofd.

Het parlement stemde gisteren met 86 tegen 31 stemmen in met de verwijdering van Mohorita uit het presidium. Een woordvoerder van de communistische partij verdedigde Mohorita met het argument dat deze tijdens Mitterrands bezoek 'kauwgom kauwde omdat hij altijd kauwgom kauwt' en niet de bedoeling heeft gehad de Franse president te kwetsen.

Velen in Tsjechoslowakije gaan ervan uit dat het ontslag van Mohorita niets met kauwgom te maken heeft, maar dat er politieke redenen aan ten grondslag liggen. Mohorita heeft eerder deze maand zijn steun aan de regering opgezegd en een 'compromisloze' strijd tegen die regering aangekondigd. Waarnemers gaan ervan uit dat die handschoen is opgenomen en dat Mohorita's verwijdering uit het presidium van het parlement een gevolg is van zijn eigen oorlogsverklaring.

De gevangenisstraf van vier jaar, waartoe eerder dit jaar de voormalige partijleider van Praag, Miroslav Stepan, is veroordeeld, is gisteren verminderd tot tweeeneenhalf jaar. Stepan is tot nu toe de enige communistische leider die wegens zijn beleid in het verleden is veroordeeld. Stepan gaf in oktober 1988 de politie opdracht met gummiknuppels en traangas op te treden tegen betogers. (AFP, Reuter)