BROOD VAN DE EEKHOORN

Ondanks onze goed gevulde provisiekasten, azen we als het even kan ook nog op de rantsoenen van onze kleine vrienden. Het voedselpakket van de eekhoorn is niet erg breed en het mooiste daarvan de kruidige boleet stelen wij gewetenloos uit zijn bos. Ach, er is genoeg voor beide soorten, denk je sussend. Maar is dat wel zo? Zou iemand daar niet eens een bevestigend onderzoek naar kunnen doen zodat wij voortaan in volledige gemoedsrust dat allerverrukkelijkst eekhoorntjesbrood of een aanverwant boletenras aan onze vork kunnen prikken. Wat de eekhoorn niet bij machte is, doen wij in een handomdraai. We bakken zijn broodje in de allerfijnste olijfolie, drenken ons broodje in het geurig restant daarvan en eten het een met het ander in complete gelukzaligheid. Alhoewel, ons ontbreekt het weer aan zo'n machtige pluimstaart om er zwiepend op grote hoogte mee door het gebladerte te suizen. Die privileges hebben we ingeruild voor een dubbel belegde boterham.

Reken voor dit kleine voorgerecht een grote boleet per persoon. Verwijder met een vochtig doekje zand en grasjes die aan de boleten kleven. Snijd de stelen los, verwijder het zanderige uiteinde en halveer de stelen overlangs; gebruik alleen de gave d.w.z. niet door wormen aangevreten stelen. Halveer de hoeden en verwijder de buisvormige sporen (het sponzige laagje aan de onderkant van de hoed) door ze voorzichtig met een vingertop op te wippen en weg te duwen. Alleen bij kleine exemplaren kan dit achterwege worden gelaten. Snijd grote hoeden overlangs in dikke plakken; kleine hoeden worden slechts gehalveerd. Bedek de bodem van een ruime bakpan royaal met de allerbeste olijfolie en fruit daarin op hoog vuur de boleten aan weerszijden aan. Temper het vuur iets en bak de paddestoelen 8-10 minuten; keer ze nu en dan en bestrooi ze pas op het laatst met zout en peper. Langer bakken doet de boleten geleidelijk aan verschrompelen waardoor ze hun enigszins glibberige beet verliezen. Rooster intussen evenveel witte boterhammen als er gegadigden zijn. Schep de boleten met een schuimspaan uit de pan en houd ze warm. Leg de geroosterde boterhammen ombeurten in de bakpan zodat ze zich iets kunnen volzuigen met de nu dubbelgeurige olijfolie. Verdeel de boleten over de toastjes en wees de eekhoorn dankbaar voor zoiets subliems.

1 gepeld teentje knoflook

    • Florine Boucher