Belegger Fidelity vindt Pakhoeds bod op Furness te laag

ROTTERDAM, 23 okt. Een groep beleggers met een gezamenlijk belang van ongeveer 20 procent in Furness vindt het bod dat Pakhoed heeft uitgebracht op Furness gezien de intrinsieke waarde van Furness te laag.

De Amerikaanse vermogensbeheerder Fidelity voert met een belang van circa 15 procent de oppositie van de groep tegen het bod aan. Fidelity heeft de Amsterdamse Investeringsbank (AIB) ingeschakeld om het bod van Pakhoed te beoordelen en Fidelity te adviseren over de te nemen stappen.

De Rotterdamse havenbedrijven Pakhoed en Furness bereikten eind augustus overeenstemming over een volledige fusie. Daarbij bood Pakhoed voor twee certificaten Furness een aandeel Pakhoed plus 130 gulden in contanten. Uitgaande van de noteringen van Pakhoed dat vanmorgen omhoog schoot van 194,50 tot 200 gulden steeg de waarde van het bod tot 165 gulden. De koers van Furness steeg iets harder dan die van Pakhoed en won 3,30 gulden op 165,80. Daarmee kwam de koers voor het eerst boven de pariteit en lijkt de beurs de oppositie een kleine kans te geven.

Volgens drs. D. J. van Ommeren van AIB, die niet wil zeggen wie de andere aandeelhouders van de groep zijn, is de intrinsieke waarde van de Furness aandelen 200 a 220 gulden. 'En dan is nog geen rekening gehouden met een overnamepremie', aldus Van Ommeren. Volgens het jaarverslag van Furness was het eigen vermogen per aandeel 149,22 gulden per eind vorig jaar. De AIB heeft de intrinsieke waarde berekend op basis van de vermoedelijke waarde van Furness aan het einde van dit boekjaar. Dan moet volgens Van Ommeren rekening worden gehouden met de resultaten over de tweede helft van dit jaar, de te lage boekwaarde (25 miljoen gulden) van Theodora Tankers en de waarde van het belang van 50 procent dat Furness heeft in Clearing en Storage. Dit Antwerpse bedrijf is volgens AIB zeer winstgevend en heeft Furness te laag gewaardeerd. Bovendien houdt het bod van Pakhoed volgens de AIB geen rekening met de stille reserves en compensabele verliezen van Furness.

Van Ommeren zegt dat Fidelity, dat alleen al in de Verenigde Staten fondsen ter waarde van circa 115 miljard dollar beheert, haar belang in Furness 'in de loop der jaren heeft opgebouwd' en ook in ander Europese transportondernemingen belangen heeft genomen.

De AIB wil op de aandeelhoudersvergadering van Furness aanstaande vrijdag het bod van Pakhoed met de directie van Furness bespreken. Van Ommeren: 'Vooralsnog zijn wij niet van plan met een tegenbod of een tenderbod te komen. We hopen dat we in overleg met de betrokken partijen een oplossing kunnen vinden'. Maar Van Ommeren sluit niet uit dat zijn clienten uiteindelijk hun pakketten niet zullen aanbieden als het bod van Pakhoed niet omhoog gaat. Van Ommeren is niet bang dat zijn clienten dan buitenspel zouden worden gezet door een juridische fusie: 'Dan moeten acountants de waarde van Furness onder andere aan de hand van de intrinsieke waarde bepalen'.

Pakhoed en Furness lieten vanmorgen weten de aandeelhoudersvergadering van Furness af te wachten om de standpunten van de AIB te vernemen.