Weer geweld bij protest tegen poll tax

LONDEN, 22 okt. De Britse politie heeft gisteren 91 mensen in staat van beschuldiging gesteld in verband met gewelddadige protesten zaterdag tegen nieuwe gemeentelijke belastingen, de zogenoemde poll tax. Het was de tweede keer dat protesten tegen de poll tax uitmondden in rellen. Bij de ongeregeldheden in Brixton, in het zuiden van Londen, vielen twaalf gewonden, onder wie zes politieagenten. Dertig arrestanten zouden vandaag al voor de rechter verschijnen.

De rellen begonnen toen tweeduizend demonstranten zich afsplitsten van een grotere protestmars en koers zetten naar de gevangenis in Brixton, waar nog mensen vastzitten wegens hun aandeel in gewelddadige protesten eind maart tegen de poll tax. De rellen in maart, toen voor miljoenen guldens schade werd aangericht en vijfhonderd mensen werden gearresteerd, behoorden tot de meest gewelddadige deze eeuw in Groot-Brittannie.

De Britse regering gelastte gisteren een onderzoek naar de toedracht van de nieuwe ongeregeldheden. Politiewoordvoerder John Metcalfe ontkende beschuldigingen van demonstranten dat de politie tot de rellen had aangezet. Volgens Metcalfe begonnen anarchisten de politie te bekogelen met flessen en stenen.

Tegen de poll tax is in Groot-Brittannie veel verzet gerezen omdat deze de lage inkomens zwaarder zou belasten. De invoering ervan op 1 april dit jaar heeft bijgedragen aan de vermindering van de populariteit van premier Margaret Thatcher. Volgens opiniepeilingen is 75 procent van de Britten tegen de nieuwe belasting. (Reuter)