VS kort hulp El Salvador

SAN SALVADOR, 22 okt. De beslissing vrijdag van de Amerikaanse Senaat om de militaire hulp aan El Salvador te halveren, is gisteren toegejuicht door de katholieke kerk in het Middenamerikaanse land. 'Het is een teken van hoop', aldus hulpbisschop Gregorio Rosa Chavez. Volgens hem maakt de beslissing de vredesbesprekingen 'levensvatbaar'.

De halvering van de 85 miljoen dollar militaire hulp geldt voor het boekjaar 1991, dat deze maand begon. Het Huis van Afgevaardigden stemde in juni alvoor halvering van de hulp. De Senaat bepaalde dat de Salvadoraanse regering alle militaire steun verliest als ze van de onderhandelingstafel wegloopt. Als de verzetsbeweging de onderhandelingen afbreekt of een groot offensief begint, wordt de hulp op het oude niveau herstelt.

In haar reactie waakte de Salvadoraanse regering ervoor de Amerikaanse beslissing te kritiseren. 'Het zal onze acties beperken', verklaarde minister van defensie, kolonel Rene Emilio Ponce. Begin november begint in Mexico een nieuwe ronde in de vredesbesprekingen tussen het linkse Nationale Bevrijdingsfront Farabundo Marti (FMLN) en de Salvadoraanse regering. Tijdens de vorige onderhandelingsronde in Costa Rica boekten de partijen geen vooruitgang. (Reuter, AP)