Verkiezingszege premier Maleisie

KUALA LUMPUR, 22 okt. De Maleisische premier Mahathir Mohamad heeft de afgelopen weekeinde gehouden verkiezingen in zijn land overtuigend gewonnen. Mahathirs regeringscoalitie, het Nationaal Front, kan in het nieuwe parlement opnieuw beschikken over een tweederde meerderheid: 127 van de 180 zetels, waarvan het grootste deel wordt bezet door Mahathirs eigen partij, de UMNO. De verenigde oppositie kwam niet verder dan 49 zetels, de andere vier waren voor onafhankelijken.

'De uitslag maakt duidelijk dat de mensen een sterke regering willen', zei de 64-jarige Mahathir, die sinds 1981 premier is, vandaag na zijn derde opeenvolgende verkiezingszege. Oppositieleider prins Razaleigh Hamzah gaf als verklaring voor zijn nederlaag dat de oppositie te weinig op de emoties van de Maleisische kiezers had gespeeld. 'We hadden de mensen meer angst moeten inboezemen voor nationale rampen zoals rassenrellen en economische twisten', aldus Razaleigh. Maleisie heeft een gemeleerde etnische samenstelling, met 58 procent Maleiers, 32 procent Chinezen en 12 procent Indiers.

Razaleighs eigen partij, Semangat '46, een afsplitsing van de UMNO, verloor vijf van haar 12 zetels en alleen dankzij de coalitie met vier andere partijen kwam de oppositie aan 49 zetels.

In de deelstaat Sabah boekte de christelijke Parti Bersatu Sabah (PBS), die eerder uit het Nationaal Front stapte, voor de oppositie een belangrijke overwinning, maar het was niet genoeg om in de einduitslag Mahathir te bedreigen.

Bij de tegelijkertijd gehouden deelstaatverkiezingen in 11 van de 13 Maleisische staten boekte de oppositie wel succes. In de noordoostelijke staat Kelantan verloor het Nationaal Front al zijn 39 zetels aan de oppositionele coalitie. Kelantan is een bolwerk van de fundamentalistische moslim-partij, Partai Islam Se-Malaysia (PAS), die 24 van de 39 zetels kreeg. (AP, AFP, Reuter, UPI)