Veel toeristenbussen rijden te hard

ROTTERDAM, 22 okt. Bij een snelheidscontrole van de rijkspolitie op de A2 in de gemeente Born (Limburg) bleken gisteren 179 van de 223 gecontroleerde autobussen harder te rijden dan de limiet van 80 kilometer per uur.

De controle was bedoeld om de snelheid te meten van bussen met terugkerende vakantiegangers. Volgens de politie overschreden ook auto's met aanhangwagens en caravans massaal de snelheidslimiet. Aan het tellen daarvan kwam de politie niet meer toe.

Bij een controle gisteren op de A12 bij Arnhem reden 1.023 van de 9.133 gecontroleerde auto's te hard. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 192 kilometer per uur.

Sinds 1 oktober heeft de rijkspolitie de snelheidscontrole geintensiveerd. Afgelopen zomer besloten de ministers Hirsch Ballin (justitie) en Maij-Weggen (verkeer en waterstaat) tot een intensievere handhaving van de snelheidslimieten. Tegelijkertijd nam het kabinet het plan terug om de limiet in de Randstad te verlagen tot honderd kilometer per uur.

De rijkspolitie is van plan het aantal processen verbaal voor snelheidsovertreders te verhogen van 230.000 tot 300.000 per jaar. Bovendien wil zij het aantal voertuigen dat staande wordt gehouden de meeste overtreders mogen doorrijden en krijgen later een girokaart toegestuurd verdubbelen tot 100.000 per jaar.

Woordvoerder C. G. Sleddering van de vervoerdersbond Koninklijk Nederlands Vervoer noemde vanochtend het grote aantal snelheidsovertredingen op de A2 bij Born door buschauffeurs 'fout voor Nederlandse begrippen, maar wel verklaarbaar'. De voertuigen kwamen uit Duitsland, stelde hij, en daar geldt een limiet van 100 kilometer. 'We moeten ook in Nederland naar een maximum voor bussen van 100 km per uur', meent Sleddering.

De vervoerders zijn bereid tot een compromis. Sleddering: 'Dan zijn wij bereid te praten over invoering van een snelheidsbegrenzer'. Minister Maij heeft tot dusver niet op dit voorstel gereageerd, maar naar verluidt voelt zij er weinig voor.