Oranje en de public relations

De voorzitter van de sectie betaald voetbal van de KNVB, Martin van Rooijen, bezocht dit weekeinde een hockeywedstrijd in plaats van een voetbalduel. Hij is daarmee een trendsetter. Onder zijn bewind is een beleid ingezet dat er op gericht lijkt spelers in de gordijnen en het publiek voorgoed van de tribunes te jagen.

Wie wordt geselecteerd voor het Nederlands elftal krijgt bij het oranjeshirt een mondklem meegeleverd om te voorkomen dat persoonlijke opvattingen over de tactiek buiten het enge kringetje van 'de groep' geventileerd worden. Het Nederlands elftal als applausmachine voor de bondscoach. 'We hebben te maken met machtsverhoudingen', zei Van Rooijen, die public relations in zijn portefeuille heeft, over de straf voor Ronald Koeman die had laten doorschemeren dat voetbal ook aantrekkelijk gemaakt kan worden.

De onderwerpen die nog wel bespreekbaar zijn, zoals het weer, de invloed van de Golfcrisis op transfersommen en de uitslag van het klaverjassen, kunnen aan de orde worden gesteld wanneer de spelers en de bondscoach van het trainingsveld naar de bus hollen. Althans wanneer je tot de intimi van het keurkorps wordt gerekend. Een verslaggever die Marco van Basten in Oporto nog een statement wilde ontfutselen kreeg als antwoord: 'Wie ben je eigenlijk, Ik ken je niet.' KNVB-voorlichter Ger Stolk: 'Tja, er komen ook steeds nieuwe gezichten bij. Ik ging me me vroeger altijd eerst nederig voorstellen aan de spelers.'

En hoe hard er wordt gewerkt om de verstandhouding met het grote publiek op peil te houden blijkt wel uit de ontboezeming van Michels dat alleen met 'verschikkelijk spel' de eindronden van het Europese kampioenschap kan worden bereikt. Is de lijst met voorverkoopadressen bij de KNVB verkrijgbaar?

Oranje speelt straks nog uitsluitend voor de reclameborden en de televisie. Wel een hele geruststelling voor de nieuwe hoofdsponsor van het Nederlands elftal, Coopers en Lybrands Dijker Van Dien, het bedrijf van Van Rooijen dat het tot zijn verbazing bleek te zijn geworden. Die verbazing had hij gisteravond in Studio Sport nog het liefst door een collega-bestuurslid laten verwoorden, zo bleek uit een telefoongesprek dat aanwezigen in de perskamer van hockeyclub HGC gistermiddag opvingen. Je hebt als voorzitter van de grootste sportorganisatie wel iets beters te doen dan je positie te verklaren.

    • Peter de Jonge