Ontknoping

Jean-Marie Balestre heeft de ontknoping van het wereldkampioenschap Formule I in Japan gisteren een schandaal genoemd. De Braziliaan Senna kwam direct na de start in botsing met zijn Franse concurrent Prost. Beide coureurs vielen uit, waarna Senna wereldkampioen was. De voorzitter van de internationale autosportbond zei in Parijs: 'Het is een schandaal dat het wereldkampioenschap wordt beslist door een ongeluk. Maar er was geen reden Senna te diskwalificeren.'

De voorlaatste Grand Prix duurde voor de rivalen Prost en Senna luttele seconden. Prost, vertrekkend van de tweede positie, had een betere start dan Senna die voor de 51ste keer de pole-position innam. In de eerste bocht wilde de eigenzinninge Braziliaan binnendoor. Ruimte was er niet en Prost wilde die ook niet geven. De crash was onvermijdelijk. Door het incident was Senna op slag wereldkampioen. Hij had in Suzuka de opdracht voor Prost te eindigen om de wereldtitel veilig te stellen. Met negen punten voorsprong kan de Braziliaan in de laatste GP in Australie niets meer gebeuren.