Olieprijs daalt scherp, handel ziet ontspanning

ROTTERDAM, 22 okt. De olieprijs op de internationale termijnmarkten daalt scherp als gevolg van de verwachting aldaar dat Irak zich spoedig uit Koeweit zal terugtrekken.

In Londen werd vandaag tegen het middaguur een prijs van 28,30 dollar per vat Noordzee-olie ('Brent') voor levering in december genoteerd, 2,70 dollar lager dan de slotnotering van vrijdag. Sinds vorige week maandag is een totale daling van tien dollar per vat (159 liter) opgetreden.

'Een overreactie', noemde de Rotterdamse makelaar in termijncontracten G. van Dam de daling vanochtend, 'die nog sneller gaat dan de overspannen stijging van de eerste zes weken na de invasie van Koeweit.'

Handelaren op de beurs willen snel van een groot aantal contracten af omdat ze vrezen te veel te hebben gekocht, terwijl er vanochtend nauwelijks interesse was. Behalve de verwachting dat er spoedig een politieke oplossing voor de Golfcrisis komt speelt bij de handel mee dat in Saoedi-Arabie grote nieuwe oliereserves zijn aangeboord. Een verdere daling van de markt wordt nog verwacht.

Louter op basis van vraag en aanbod zou de prijs 25 dollar kunnen bedragen.