Nederland ziet kansen tegen Japan

BRASILIA, 22 okt. Het Nederlandse volleybalteam is optimistisch over het bereiken van de kwartfinale. Er heerst tevredenheid over de loting voor de tussenronde. Daarin speelt Oranje, nummer twee uit groep B, morgenmiddag in Brasilia uit tegen Japan, de nummer drie uit groep C.

Bij winst komt Nederland vrijdag bij de laatste acht uit tegen een poulewinnaar, te weten thuisland Brazilie of Sovjet-Unie of Cuba dat zaterdagavond in een fantastische volleybalshow een andere favoriet Italie met 3-0 versloeg.

Nederland speelde in de maanden april en mei vijf keer tegen Japan; viermaal in World League en eenmaal tijdens het B-WK. Steeds werd het 3-0 voor Oranje dat toen nog wel met de oude formatie uitkwam. 'Maar ik zou niet weten waarom het nu ook niet zou lukken. Het volleybal uit Azie komt er de laatste tijd niet aan te pas tegen de Europese teams', was de reactie van speler Edwin Benne.

Bondscoach Harrie Brokking: 'Ik denk dat Japan angst heeft voor ons. Wij kennen die ploeg en de Japanners kennen ons door die veranderingen niet.' Japan verloor in de poule met 3-0 van de Sovjet-Unie en Frankrijk. Met dezelfde cijfers werd Venezuela verslagen.

Brokking heeft een lichte voorkeur voor Brazilie als tegenstander indien Nederland de kwartfinale bereikt. Hij verwacht dat het spel van de Zuidamerikanen Oranje beter ligt dan dat van de Sovjets en de Cubanen. Een nadeel is wel dat Brazilie voor eigen publiek speelt. 'We moeten dan op onze hoede zijn met 25.000 mensen op de tribune. Toch denk ik dan mijn ploeg het prettig vindt als er sfeer in de zaal is.'

Naast Nederland-Japan worden in de tussenronde Frankrijk-Canada, Zweden-Bulgarije en Italie-Tsjechoslowakije gespeeld.