Na Slovenie onttrekt ook Servie zich nu aan federaalgezag

BELGRADO, 22 okt. Na Slovenie negeert ook Servie in het vervolg de wetten en voorschriften van de federale Joegoslavische regering. Morgen buigt het Servische parlement zich over een reeks wetsvoorstellen die volgens de Servische media duidelijk in strijd zijn met de wetgeving op federaal niveau.

De wetsvoorstellen zijn van economische aard. Volgens de Servische pers wil Joegoslavie's belangrijkste deelrepubliek zich 'bevrijden van de negatieve gevolgen van de hervormingen op federaal niveau'. Servie heeft als gevolg van de hervormingen 'enorme economische schade geleden' en moet nu, tegen de federale wetgeving in, zijn economie in eigen hand nemen, zo werd in de pers gesteld.

Die zelfstandigheid wordt, aldus nog steeds de Servische pers, bereikt door een aantal bevoegdheden van de federale overheid terug te nemen. 'De federale regering staat buitenspel, ' zo schreef gisteren het invloedrijke blad Politika. Het blad noemde regering 'tragikomisch' omdat ze vorige week een aantal noodwetten heeft doorgevoerd 'waarvan ze weet dat die (door de republieken) niet worden uitgevoerd'.

Het Servische parlement wil 'de demontage van het centrale bestuur' vooral doorvoeren door de zeggenschap van de Servische regering terug te nemen op het gebied van de landbouw en de energie. Servie zou door goedkope leveranties van energie aan de politieke tegenstanders Kroatie en Slovenie rond 120 miljoen dollar schade hebben geleden. Ook de lage landbouwprijzen en de invoer van goedkope landbouwprodukten zijn volgens de Servische premier, Stanko Radmilovic, 'een dolk in de rug van de Servische economie' geweest. (DPA)