Minister suggereert concessies van Koeweit

NICOSIA, 22 okt. Saoedi-Arabie heeft gisteren bij monde van zijn minister van defensie, prins Sultan Ibn Abdulaziz, geopperd dat Koeweit territoriale concessies aan Irak zou kunnen doen.

Saoedi-Arabie 'ziet er geen kwaad in wanneer enig Arabisch land grondgebied of een positie aan de zee schenkt aan een Arabische zusterstaat', aldus Abdulaziz tegen journalisten. Wel herhaalde de minister dat Irak zich eerst onvoorwaardelijk uit Koeweit moet terugtrekken.

Frankrijk en de Verenigde Staten hebben dit weekeinde afgesproken om de coordinatie tussen hun strijdkrachten in Saoedi-Arabie te verbeteren. In marine-zaken werkten beide landen al samen, maar voortaan zullen ze dat ook doen voor wat betreft hun grondtroepen en luchtmacht. Dit kwamen de Amerikaanse minister van defensie, Dick Cheney, en zijn Franse ambtgenoot, Jean-Pierre Chevenement, tijdens overleg in Parijs overeen. Bijzonderheden over de aard van de samenwerking gaven de bewindslieden niet, maar naar verluidt zou deze onder andere inhouden dat Franse officieren meevliegen in AWACS-vliegtuigen en dat de vliegtuigen van beide landen samen oefeningen houden. Vandaag zal Cheney, die vorige week in de Sovjet-Unie was, ook nog met president Mitterrand spreken.

In verscheidene Amerikaanse steden zijn dit weekeinde demonstraties gehouden om te protesteren tegen de presentie van de Amerikaanse troepen in Saoedi-Arabie. De grootste betoging had plaats in New York, waaraan bijna 10.000 mensen deelnamen. (Reuter, AFP)