Martens op nieuwe vredesmissie Rwanda

BRUSSEL, 22 okt. De Belgische premier Wilfried Martens is gisteren voor de tweede keer binnen een week naar de Keniase hoofdstad Nairobi vertrokken in verband met de pogingen een diplomatieke oplossing te vinden voor het conflict in Rwanda.

Martens wordt vergezeld door minister van defensie Guy Coeme. Minister van buitenlandse zaken Mark Eyskens sluit zich vanavond bij hen aan, nadat hij vandaag in Luxemburg overleg heeft gepleegd met de andere ministers van buitenlandse zaken van de Europese Gemeenschap.

Vandaag heeft Martens een ontmoeting met de Oegandese president Museveni. Morgen reist hij verder naar Zanzibar, waar onder meer een ontmoeting is gepland met de secretaris-generaal van de Organisatie van Afrikaanse Eenheid (OAE), de Tanzaniaan Salim Achmed Salim.

Met de nieuwe missie wil Martens bereiken dat een vorige week overeengekomen bestand in het noorden van Rwanda deze week nog daadwerkelijk van kracht wordt. Verder wil Martens dat het toezicht op dit bestand wordt toevertrouwd aan een 'interpositiemacht' onder auspicien van de OAE en zonder de landen die aan het conflict hebben deelgenomen, Oeganda en Zaire. Oeganda was de uitvalsbasis van de rebellen, terwijl Zaire het Rwandese leger met 500 commando's steunde. Aanvankelijk speelde Martens met de gedachte dat de troepenmacht die het bestand zou controleren, samengesteld zou kunnen worden door de EG.

Zaterdag verdedigde de Belgische premier in een parlementair spoeddebat de diplomatieke missie. De regering streefde naar een wapenstilstand tussen het Rwandese leger en de uit Oeganda afkomstige Rwandese rebellen, wilde een politieke doorbraak in Rwanda bevorderen en onderhandelingen op gang brengen over het vluchtelingenprobleem. Aan de aanwezigheid van de 500 Belgische parachutisten in Rwanda zou zo snel mogelijk een einde komen, zo beloofde de premier.

    • Frits Schaling