Liberia: Taylor uit de hoofdstad verdreven

MONROVIA, 22 okt. Het Nationaal Patriottisch Front (NPFL) van rebellenleider Charles Taylor is uit de Liberiaanse hoofdstad Monrovia verdreven. De Westafrikaanse vredesmacht, die twee weken geleden een offensief tegen het NPFL begon, heeft in het weekeinde Taylors laatste bolwerk bij Monrovia, het vliegveld Spriggs-Payne, in handen gekregen. De Nigeriaanse veldcommandant van de vredesmacht heeft aangekondigd dat het vliegveld zo snel mogelijk zal worden heropend. Hierdoor zouden transporten van voedsel en medicijnen naar Monrovia weer mogelijk worden. Monrovia is sinds juli vrijwel afgesloten van de buitenwereld, waardoor een hongersnood is uitgebroken. Bovendien wordt de stad geteisterd door een cholera-epidemie. Van de 2,5 miljoen inwoners van Liberia is inmiddels zeker een derde deel naar het buitenland gevlucht. Het aantal slachtoffers dat de tien maanden oude burgeroorlog heeft geeist loopt in de tienduizenden.(Reuter)