Jury snel eens over vrijspraak voor zwarte rap-groep

NEW YORK, 22 okt. De Amerikaanse rap-groep 2Live Crew, die terecht stond op beschuldiging van het verspreiden van obsceniteiten, is vrijgesproken.

Evenals tijdens het proces van een week geleden over het vermeend obscene werk van de Amerikaanse fotograaf Robert Mapplethorpe, had de jury in het proces tegen 2Live Crew, slechts twee uur nodig om tot de uitspraak te komen. Luther Campbell, de leider van de groep, Mark Ross en Chris Wongwong hadden veroordeeld kunnen worden tot een jaar gevangenisstraf en duizend dollar boete.

Begin juni werd een lp van de groep, As nasty as they wanna be, door een federale rechtbank obsceen verklaard. Op 10 juni werden de drie zwarte rap-artiesten gearresteerd na afloop van hun slechts voor meerderjarigen toegankelijke optreden in Club Futura in Hollywood, Florida.

De uitspraak was des te verrassender, omdat de zwarte eigenaar van een platenzaak in Fort Lauderdale, Florida, door een geheel uit blanken bestaande jury werd veroordeeld voor het verkopen van een plaat van 2Live Crew.

Aanvankelijk zou de jury volledig uit blanken bestaan, omdat aspirant-juryleden geselecteerd worden uit geregistreerde stemgerechtigden. Dit zou jonge, zware juryleden grotendeels uitsluiten, wat in het nadeel zou uitvallen van de beklaagden, omdat de jury geacht wordt zich bij de besluitvorming te baseren op 'in de gemeenschap heersende normen'.

Na een nieuwe procedure bestond de jury uiteindelijk uit vier vrouwen en twee mannen onder wie slechts een zwarte, die moesten beoordelen of het optreden van 2Live Crew 'ontuchtige belangstelling stimuleerde en uitgesproken aanstootgevend was'. De juryleden klaagden tijdens de zitting over buikklachten, omdat zij zich moesten inhouden van het lachen, maar barstten later na speciale persmissie van de rechter herhaaldelijk in lachen uit.

De verdediging concentreerde zich op de stelling dat de gezongen teksten wel degelijk 'serieuze literaire, kunstzinnige, politieke, dan wel wetenschappelijke waarde hadden.' De muziek van 2Live Crew zou gezien moeten worden in de context van de hiphop, een vorm van zwarte popmuziek, die bolstaat van drieletterwoorden. Volgens een getuige-deskundige staat de hiphop in de traditie van het zogeheten signifying, een muzikale uitdrukkingsvorm waarmee zwarte slaven zich ooit verweerden tegen hun onderdrukking. Rapping zou de hedendaagse vorm van signifying zijn, die niet tot geweld oproept; 'Wat u hoort is humor en ontstuimigheid.'

In de kunst- en amusementswereld werd met gemengde gevoelens gereageerd op de vrijspraak, omdat in de zaak tegen 2Live Crew anders dan in het Mapplethorpe-proces beschuldigingen van racisme en vrouwenhaat tevens een rol spelen. De groep adverteert zichzelf als representatief voor het zwarte getto. As nasty as they wanna be is een grof relaas van de seksuele avonturen van de zanger, waarbij hij opschept over de fysieke macht van zijn penis, vrouwen bitches zijn en niet meer lijken dan botten met vlees. Wie bezwaar uit tegen de teksten, zoals vrouwen zouden kunnen doen, moet zich verweren tegen debeschuldiging van racisme.

De puriteinse advocaat Jack Thompson, op wiens instigatie het proces tegen 2Live Crew mede werd gevoerd, richt zijn energie nu tegen een nieuwe rapgroep, de Getto Boys uit Houston, 'waarbij vergeleken 2Live Crew een theekrainsje lijkt'. De Getto Boys zijn vertegenwoordigers van de zogenaamde gangster rap, afkomstig uit het Compton-getto in Los Angeles. Er wordt gedetailleerd afgerekend met iedereen aan wie de rappers een hekel hebben, zoals homoseksuelen en vrouwen. Verminking, verkrachting en moord worden grafisch beschreven. Ze richten zich overigens wel tegen drugsgebruik. Als advocaat verdedigde Thompson jarenlang mishandelde vrouwen en kinderen een praktijk waar hij nu zijn afkeer van rapgroepen als 2Live Crew op baseert. Hij krijgt steun van zwarte vrouwen.