Italie houdt grenzen dicht uit protest

ROTTEDAM, 22 okt. De Italiaanse minister van transport, Carlo Bernini, weigert de Italiaanse grenzen met Oostenrijk voor internationaal vrachtvervoer open te stellen zolang Oostenrijk het aantal transportvergunningen niet verhoogt.

Italiaanse chauffeurs hebben die vergunningen nodig voor vrachtvervoer door Oostenrijk. Met het huidige aantal vergunningen van 18.000 per maand blijken de Italiaanse vervoerders maar drie weken toe te kunnen. De Italianen zeggen maandelijks ongeveer 20.000 vergunningen nodig te hebben. Oostenrijk houdt verhoging van het aantal vergunningen tegen omdat meer Italiaanse vrachtwagens een te zware belasting voor het milieu zouden zijn en te veel geluidsoverlast veroorzaken.

Afgelopen zaterdag hebben boze chauffeurs een aantal Oostenrijkse grenswegen voor personenvervoer geblokkeerd uit protest tegen de geschillen van de Oostenrijkers en de Italianen. De chauffeurs beeindigden hun acties nadat de Oostenrijkse autoriteiten zware boetes aankondigden.

EG-commissaris Van Miert (transport) heeft afgelopen weekeinde gedreigd de Italiaanse regering voor het Europese Hof te dagen als dat land niet snel een einde maakt aan de blokkades. Van Miert vindt dat het openhouden van de grenzen een fundamentele verplichting van EG-lidstaten is. Hoewel Oostenrijk geen lid is van de EG, stelt Van Miert dat Italie andere EG-landen door de grensblokkades benadeelt. Een groot deel van het goederenvervoer van en naar Italie gebeurt via Oostenrijk.