Israel sluit Jeruzalem af na 3 moorden

TEL AVIV, 22 okt. Na de moord op drie Israeliers gisterochtend in West-Jeruzalem is heel Jeruzalem vandaag hermetisch gesloten voor Palestijnen uit de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook. Rondom de stad hebben politie en leger bemande wegversperringen geplaatst.

Deze extreme maatregel is genomen om onlusten tussen joden en Palestijnen in Jeruzalem te voorkomen na de door de 19-jarige Palestijn Omar Abu Sirhan, uit een dorpje nabij Betlehem, gepleegde drievoudige moord. Vanmorgen is in Neve Yaacov, een joodse wijk in Oost-Jeruzalem, een jood door een Palestijn met een mes aangevallen en licht gewond. In Khan Yunis in de Gazastrook werd gisteren een soldaat door een messteek licht gewond.

Om de toestand in Jeruzalem onder controle te houden zijn bovendien tweeduizend politieagenten in de stad gestationeerd. De politie en eenheden van de grenspolitie hebben strikte opdracht wraakacties van joden tegen Palestijnen met harde hand de kop in te drukken. Op verschillende plaatsen in Jeruzalem werden gisteren Palestijnen aangevallen.

'Allah Akbar' (God is groot) schreeuwde volgens ooggetuigen de Palestijn toen hij gisterochtend een 18-jarige vrouwelijke militair in de wijk Ba'aka op de grond wierp en met een 40 centimeter lang mes doorstak. Daarna stak hij een 43-jarige tuinman neer. Een lid van de anti-terreureenheid van de Jeruzalemse politie dat in de buurt van het incident woont en op het geschreeuw afkwam schoot van korte afstand eerst in de lucht en toen op de benen van de Palestijn. Deze slaagde er nog in zijn mes in de buik van de agent te steken, die kort daarop ter plekke aan zijn verwonding overleed.

De als bouwvakker werkende Palestijn heeft de aanslag naar eigen zeggen gepleegd als vergelding voor het doodschieten van 21 Palestijnen bij de Al-Aqsa moskee op 8 oktober. 'Ik wil als een heilige sterven, zoals de andere slachtoffers van de intifadah', had hij tegen zijn broer gezegd.

Vorige week brachten de fundamentalistisch-islamitische beweging Hamas en het Verenigd Leiderschap van de intifadah pamfletten in omloop waarin de Palestijnen werden opgeroepen gisteren en vandaag Israelische soldaten en burgers uit wraak voor het incident bij de Al-Aqsa moskee met messen te doden. Politiewoordvoerders zeiden gisteren dat de aanslag niet als een verrassing is gekomen, maar dat de politie niet bij machte is iedere straat in Jeruzalem te beveiligen.

Twee Palestijnse organisaties, 'Eenheid 17' van Al-Fatah en een onbekende groep met de naam 'Jihad (heilige oorlog) wraak voor Al-Aqsa' hebben telefonisch de verantwoordelijkheid voor de aanslag op zich genomen.

Pag.4: Reacties

    • Salomon Bouman