Internationals PSV doen niet meer dan plicht

EINDHOVEN, 22 okt. Met de inmiddels tot snoepreisjes uitgegroeide uitstapjes met de nationale teams in het achterhoofd, hebben de internationals van PSV steeds meer moeite met het afwerken van modale competitiewedstrijden. Zaterdagavond werden zeven spelers weer met de gouden werkelijkheid van alledag geconfronteerd. Met een 3-1 overwinning op RKC deden zij braaf datgene waarvoor zij vorstelijk worden betaald, maar resteerde de indruk van de zoveelste plichtmatige voorstelling in eigen huis.

Na de uitschakeling in het Europa-cuptoernooi door Montpellier putten diverse PSV'ers hun bevrediging uit de keren dat zij hun land op het internationale podium mogen vertegenwoordigen. Tegen RKC moesten Van Breukelen, Valckx, Vanenburg, Gerets, Heinze, Popescu en Chovanec zich na optredens in Portugal, Wales, Noord-Ierland, Roemenie en Frankrijk weer in hun dagelijkse rol aan de Frederiklaan schikken.

Romario, die na een teleurstellend WK-debuut van 66 minuten tegen Schotland een bedankbrief naar bondscoach Falcao stuurde, benutte de afgelopen twee weken om te herstellen van zijn tegen FC Den Haag opgelopen knieblessure. Bosman en Ellerman, beiden bij bondscoach Rinus Michels in ongenade gevallen, hoefden zich slechts te prepareren op de confrontatie met de Waalwijkers.

Hoofdverband

Maar weinig PSV'ers, terug van een interland of een blessure, maakten zaterdag de indruk zich voor de volle honderd procent voor hun werkgever in te zetten. Slechts de oudgedienden Van Breukelen, Gerets en Heinze gingen als vanouds gemotiveerd te werk. De eerste bleef zelfs met een hoofdverband om fanatiek zijn doel verdedigen na een botsing met Marco Boogers, hoewel overbezorgde hulpverleners al met de brancard het veld opstormden. Zij werden door de al even fanatieke Gerets terug achter de hekken gestuurd.

Op dat moment had de thuisclub al in haar voordeel beslist via het zoveelste staaltje voetbalinzicht van Romario. De Braziliaan, die volgende maand de status van voetbal-Nederlander verwerft, wees doelman Teeuwen met een mooie lob op de verkeerde positie die deze voor zijn doel innam. Nadat Ellerman de score had verdubbeld, werd de wedstrijd van zijn enige glans ontdaan toen Romario met een enkelblessure plaats maakte voor Kalusha.

Terugval

Met de 2-0 voorsprong stelde PSV zich vanaf het begin van de tweede helft tevreden maar mocht het via Ellerman een derde doelpunt begroeten voordat de eerste tegengoal in eigen huis werd geincasseerd. Moniz benutte een van de kansen die RKC kreeg omdat de jarige Valckx met een lichte blessure zijn actieradius moest beperken. Bovendien werd Heinze regelmatig door Boogers op snelheid geklopt. De Deen schakelde woensdag met het Deense elftal tegen Noord-Ierland zijn directe tegenstander O'Neill nog uit, maar constateerde zaterdag een lichte terugval die door zijn teamgenoten niet werd opgevangen. 'We hebben nog te veel spelers die denken dat we automatisch in balbezit komen. De oude garde moet het steeds weer oplossen, dat is vervelend maar wel noodzakelijk om de juiste vorm te vinden.'

Heinze speelt volgens eigen zeggen nog steeds met plezier zijn wedstrijden voor PSV, maar verheugde zich zaterdag al op de interland Denemarken - Joegoslavie. Minder fortuinlijke PSV'ers mogen op 11 december van internationaal voetbal proeven als in Eindhoven de oefenwedstrijd tegen Everton op het programma staat.

    • Leon van Eijndhoven