HGC geeft voorsprong weg in boeiend gevecht

ROTTERDAM, 22 okt. Vlak voor de winterstop had titelverdediger HGC nog niet de macht de toppositie van Bloemendaal in de hoofdklasse aan te tasten. Het duel der giganten van het huidige mannenhockey eindigde gisteren op de Wassenaarse Roggewoning in een gelijkspel (2-2) waarbij HGC zich de morele verliezer kon noemen. Het gaf de 2-0 voorsprong in de tweede helft van het bij vlagen uiterst boeiende gevecht tegen het behoedzame Bloemendaal zo knullig weg dat coach Mark Bouwman na afloop vooral zijn defensie keihard in de hoek zette.

Bouwman het gelijk. Vooral in het linker verdedigingsblok klopte er bij HGC niet veel van en achterin kon laatste man Kees Plat de zaak niet meer corrigeren. Bouwman zal ook wel verder hebben gekeken en zich realiseren dat zijn team op het ogenblik het evenwicht mist om nu al als een echte topper te regeren. Aanvallend is alles in orde: De kwaliteiten van het drietal Veen, Robbert Delissen en Gijs Weterings staan echter in schril contrast met de defensie waarin de echte klasse nog ontbreekt. Wanneer aanvoerder Mark Delissen veelvuldig meetrekt in de aanvalsdrift van de voorhoede komt die zwakke plek van HGC bloot te liggen. Bloemendaal profiteerde daar in de tweede helft geslepen van, nadat het in de eerste 35 minuten vaak met grote moeite overeind was gebleven. Het bouwde als altijd op de routine van het middenveld, waar vooral Floris Jan Bovelander zich met de aanval bemoeide en Kooyman en Diepeveen voor de afgrendeling zorgden.

Geen antwoord

Het begon allemaal zo mooi voor HGC. Binnen een minuut trok Reinier Siderius, ook al zo'n aanvallend ingestelde middenvelder, naar het front en op zijn in de korte hoek geslagen bal had doelman De Rooy geen antwoord. HGC schrok er zelf van en wachtte even beduusd op het antwoord van Bloemendaal. Voorlopig sprak er uit het spel van Bovelander en zijn mannen echter geen paniek. Zij handhaafden de afwachtende houding. HGC had ook niet zoveel trek in nog meer avontuur en zo leek de wedstrijd te stranden in een taktisch gevecht zonder directe openingen. Vlak voor rust vond alweer Siderius een gaatje bij Bloemendaal en met 2-0 leek HGC weinig meer te kunnen gebeuren.

Coach Offerman van Bloemendaal onderstreepte het defensieve uitgangspunt van zijn team door in de rust de zwakke linkervleugelverdediger Marseille hij was te licht voor Stephan Veen te vervangen door Smolenaars. Aanvallend liet hij het bij het oude. Zijn collega Bouwman van HGC zag het duel vervolgens snel uit de vingers glippen toen Bovelander tegenscoorde en er een serie van liefst zes strafcorners op doelman Looye af kwam. Bloemendaal was geroutineerd genoeg om er daarvan eentje via Schlatmann te benutten. En het kon ondanks tijdelijke verwijderingen met een gele kaart voor Van Amerongen en Diepeveen opgelucht het ene punt meenemen.

    • Geerhard de Grooth