Grenzen dicht

Steaua Boekarest heeft tot 1992 de grenzen gesloten voor jonge Roemeense voetballers. Na de leegloop, die de club weliswaar negen miljoen gulden opleverde, wil de kampioen in de opbouw van een nieuwe, jonge ploeg niet in de weg worden gelopen door rijke buitenlandse clubs. Thans zijn de oude regels voor vertrek naar het buitenland weer van kracht. Spelers van boven de 28 jaar mogen naar het buitenland, evenals de voetballers die meer dan veertig interlands achter hun naam hebben staan. De derde mogelijkheid is uitgedrukt in geld. Spelers die meer dan twee miljoen dollar (3,6 miljoen gulden) waard zijn, komen eveneens in aanmerking voor een buitenlandse transfer. Voor de anderen is dispensate onmogelijk. Het vertrek van sterren als Hagi en Lacatus moet uit eigen jeugd worden opgevangen. Voorzitter Gavrila, die in het weekeinde deze maatregel afkondigde, gaf bovendien aan dat het gemiddelde maandsalaris van de spelers is opgetrokken tot 300 gulden. Daarop komen bonusses in de vorm van 400 gulden voor trainingsbezoek en 400 gulden per behaald competitiepunt. Daarmee gaan de spelers er sterk op vooruit in vergelijking met de verdiensten onder het oude regime. Toen bedroegen de premies maximaal 180 gulden, of de tegenwaarde daarvan in luxe artikelen.