Goal kan Gullits woede niet temperen

ROTTERDAM, 22 okt. Ruud Gullit kon er gisteravond niet van genieten, van zijn eerste competitiedoelpunt in negentien maanden, de gelijkmaker in de sleutelwedstrijd tegen Napoli. 'Ik kan alleen maar woede voelen, ' zei hij toen hij uit de kleedkamers kwam, met het shirt van Maradona. Het puntje dat Milan meenam uit het San Paolo-stadion in Napels is genoeg om alleen bovenaan te blijven staan, maar de onvrede over de arbitrage van scheidsrechter Longhi overheerste na afloop alles.

'Longhi? De beste van het veld, ' zei Sachi na afloop glimlachend. De Milan-stijl staat felle uitvallen naar de scheidsrechters niet toe, en Sachi had zich na de wedstrijd weer in bedwang. Maar ruim vijf minuten voor tijd was hij zo boos geworden dat hij uit de dug-out was opgesprongen en op weg ging naar de kleedkamers. Pas na dertig meter kon Napoli-trainer Bigon hem op andere gedachten brengen.

Gullit was vlak daarvoor in het strafschopgebied van Napoli 'omvergeleund' door Ferrara. Een duidelijke strafschop, vonden de milanisti, die 's avonds op tv hun gelijk kregen in de herhalingen. Maar Longhi vond van niet, terwijl hij twee minuten eerder wel een strafschop aan Napoli had gegeven toen Crippa achter de afwachtende Tassotti tevoorschijn schoot en daarbij over het been van de Milan-verdediger viel. Een twijfelgeval, veel meer dan de overtreding tegen Van Basten even daarvoor, die door Baroni aan zijn kousen op de grond werd getrokken. Maradona had geen probleem met de strafschop, en Napoli leek met nog zeven minuten te spelen op rozen te zitten.

Het enige waarover Sachi na afloop zonder spoor van ironie tevreden was, was de reactie van zijn ploeg op het Napolitaanse doelpunt. Het feest in het uitverkochte stadion was al begonnen, maar Milan bleef aandringen. Twee minuten voor tijd kreeg Van Basten een hoge voorzet van rechts, die hij doorkopte naar Gullit. En deze had op drie meter van de doellijn geen moeite om de vroegere doelman van Milan, Giovanni Galli, te passeren en kreeg zo eindelijk het doelpunt waarnaar hij sinds het herstel van zijn knieblessure op jacht was. 'Ik heb er zolang op gewacht, ' zei Gullit.

Vrachtwagen

Iedere keer dat hij of Rijkaard aan de bal was, begonnen de Napoli-supporters te fluiten. Rijkaard speelde gisteren een matige wedstrijd en werd twintig minuten voor tijd vervangen door Massaro. Maar Gullit gaat steeds beter spelen, al klaagde hij na afloop wel over zware benen. 'Ik ben niet meer de vrachtwagen van twee jaar geleden, maar ik geloof dat ik in de buurt kom van de vorm van toen.'

Tijdens de wedstrijd kwam tot vechtpartijen tussen supporters van beide ploegen gekomen. De politie moest tussenbeide komen om de rust op de tribunes te herstellen. Twaalf raddraaiers werden voor korte tijd in hechtenis genomen. Na afloop werden de 700 Milanese fans door de politie een uur lang geisoleerd alvorens zij op een speciale trein naar Milaan werden gezet.

Spelersopstootje

Arsenal en Manchester United kunnen strafmaatregelen van de Football Association tegemoet zien in aansluiting op de handtastelijkheden, die zaterdag op het veld plaats vonden. Na een botsing tussen Manchesters Irwin en Arsenals Zweed Limpar ontstond een opstootje waarbij alle spelers, met uitzondering van Arsenals doelman Seaman, betrokken waren. Winterburn en Limpar van Arsenal waren de enige spelers die, met een waarschuwing, door de scheidsrechter werden bestraft. De wedstrijd eindigde in een 1-0 zege voor Arsenal.

Graham Kelly, de directeur van de FA, zei gisteren ter verwachten dat beide clubs in staat van beschuldiging zullen worden gesteld omdat zij de naam van de sport schade hebben berokkend.

Kelly voegde eraan toe dat Arsenal, vorig jaar om vergelijkbare redenen tegen een boete van 65.000 gulden opgelopen, eventueel punten in mindering kan krijgen indien de club schculdig wordt bevonden. 'Bij het begin van het seizoen heb ik de clubs een brief gestuurd, waarin ik er nadrukkelijk op gewezen heb dat bij bewezen wangedrag de strafcommissie de aftrek van winstpunten in overweging kan nemen.'

De woordvoerder van de FA hoopte overigens dat de clubs zelf maatregelen zouden nemen. 'Indien de mededelingen die ik heb ontvangen juist zijn, kan ik slechts wensen dat de managers George Graham en Alex Ferguson passende stappen ten opzichte van hun spelers zullen nemen.'

Graham van Arsenal meldde niet van plan te zijn zich aan zijn verplichtingen te onttrekken. 'Ik zal de zaak onderzoeken, want ik wil niet dat dit soort gebeurtenissen zich op het speelveld voordoen. Wanneer een of meer van mijn spelers iets te verwijten valt, zal er onherroepelijk ingegrepen worden .'

Collega Ferguson vertelde al uitgebreid met zijn spelers gesproken te hebben. 'Ik heb een vrij duidelijk beeld wat er op het veld gebeurd is en ik zal kijken of die overtuiging overeind blijft als ik de video-beelden heb bestudeerd.'

Anderlecht

Anderlecht heeft Club Brugge de eerste nederlaag sedert bijna een jaar en 32 wedstrijden toegebracht. Het werd meteen een forse overwinning: 5-1. Door het verlies namen AA Gent en Standard Luik, die de punten deelden (1-1) de leiding in de Belgische eerste divisie. Na een moeizame start heeft Anderlecht het ritme gevonden. Voor 30.000 toeschouwers nam Anderlecht in het Astridpark in zes minuten royaal afstand (2-0). Nilis startte zijn produktie van drie treffers en Oliveira benutte een strafschop. Na de pauze bracht Ceulemans de spanning terug (2-1), maar in dezelfde minuut verhoogde Oliveira op aangeven van invaller Van Loen de marge weer tot twee doelpunten. Nilis maakte vervolgens zijn achtste en negende doelpunt van het seizoen (5-1).

    • Internationaal voetbal
    • Marc Leijendekker