Defensief Utrecht vindt baat bij verslapping Ajax-sterren

UTRECHT, 22 okt. FC Utrecht kreeg dit seizoen in zes duels maar liefst zestien goals te verwerken. Tegen Ajax, dat twee weken geleden nog NEC gemakkelijk met 7-0 versloeg, hield de ploeg het doel schoon (0-0). De landskampioen creeerde in stadion Nieuw Galgenwaard zelfs nauwelijks kansen. Dit was de eerste verdienste van de nieuwe trainer Ab Fafie, die de afgelopen drie dagen benutte om de Utrechtse defensie te reoganiseren.

De voormalige oefenmeester van Feyenoord leek vorige week een vuurdoop tegemoet te gaan. Het in vorm verkerende Ajax als eerste tegenstander, dat kon geen gemakkelijk debuut genoemd worden. Maar er waren achteraf toch een paar factoren die hem niet slecht uitkwamen. Ajax werkte de laatste vijf jaar als een rode lap op een stier in Utrecht. De laatste keer dat de Amsterdammers hier konden winnen was in 1984, toen Van Basten en Van 't Schip om disciplinaire redenenen op de tribune vertoefden. Het waren de laatste dagen van Aad de Mos bij Ajax en Rijkaard bezorgde de latere landskampioen toen twee punten.

Kater

Het tweede aspect vormde de kater die de internationals onder de Ajacieden hadden overgehouden aan het echec in Portugal. Trainer Beenhakker concludeerde na de wedstrijd dat de kwaliteiten die spelers als Van 't Schip, Winter, Witschge en Bergkamp normaal gesproken etaleren, er gisteren niet was. En aangezien FC Utrecht een loopgraven-tactiek hanteerde regelmatig groepeerden zich tien spelers rondom het strafschopgebied van de thuisclub had Ajax gisteren behoefte aan briljante ingevingen. Dat die ontbraken speelde Fafie ook in de kaart, maar er is voor het bestuur van Utrecht nog geen reden om te spreken van een geslaagd schok-effect na het ontslag van trainer Cees Loffeld.

De kennismaking tussen de spelersgroep van de FC en Fafie verliep de afgelopen dagen vrij positief. Marcel Liesdek: 'Het is geen man die de zweep laat knallen. Hij maakt een standvastige indruk en heeft de sfeer bij ons goed aangevoeld. Voorlopig ziet het ernaar uit dat hij de trein weer op de rails heeft gezet.' En middenvelder Rob Alflen: 'Fafie is een rustige man met toch veel beleving voor het voetbal. Hij heeft de eerste dagen benut om de puntjes in defensief opzicht weer op de i te zetten.' Doelman Jan Willem van Ede: 'Als je niet op de nul kunt spelen houdt alles op. We moeten met Fafie een nieuwe start maken. De eerste ervaringen van mij met deze man zijn erg positief. Fafie heeft ervoor gezorgd dat we vandaag vanuit een gesloten verdediging hebben gespeeld. Er zat heel weinig ruimte tussen de linies als we eruit kwamen.'

Uitgeblust

De voltallige spelersgroep mocht vorige week meestemmen over het aanstellen van Fafie. Niemand kan precies verklaren waarom de keuze nu juist op de man uit Nieuw-Beijerland viel, die toch al een paar jaar uit de roulatie was. Liesdek: 'We hadden natuurlijk te maken met een financieel plaatje. Daarnaast zochten we een trainer die niet was uitgeblust. De namen van Lex Schoenmaker en Rinus Israel zijn ook gevallen. Maar van Israel kun je na de problemen bij FC Den Bosch niet al te veel motivatie meer verwachten. Kijk, Loffeld was best een goede trainer. Als het hier ging om Abakewalda 10 dan had hij rustig kunnen blijven. Maar daarvoor gaat er te veel geld om in deze club.'

Fafie aarzelde geen moment toen hij vorige week een telefoontje kreeg van het Utrecht-bestuur. De opgeklommen assistent-trainer, die dank zij de uitstraling van Feyenoord een jaar werk vond in Griekenland, was net bezig voorbreidingen te treffen voor een verbouwing in zijn huis. 'Mijn zoon heeft nu de rotzooi maar weer opgeruimd. De afgelopen dagen zijn erg hectisch geweest. Ik heb overuren gemaakt. Ik wist waar ik aan begon. Maar na twee jaar thuis op de bank zitten is het niet moeilijk om je nek uit te steken. Het bestuur heeft me een redelijk goed voorstel gedaan. Al zijn het natuurlijk niet de bedragen die ik bij Feyenoord en AEK Athene verdiende.'

Na een korte inventarisatie is Fafie ervan overtuigd dat FC Utrecht geen degradatiekandidaat wordt. 'Met deze selectie zal de ploeg zich in ieder geval kunnen redden in de eredivisie. Maar streef je naar aansluiting met ploegen boven het midden, dan hebben we versterking nodig. Met name in de aanval kunnen we nog wel iemand gebruiken. Tja, en in de defensie zullen we zo gedisciplineerd moeten blijven spelen als vandaag. Ik wil niet natrappen, maar de afspraken tussen de verdedigers onderling waren toch wel wat vaag geworden.'

    • Erik Oudshoorn