Damrak stil ondanks koersstijging Tokio

ROTTERDAM, 22 okt. De beurs van Tokio liet vandaag voor de zesde achtereenvolgende beursdag een koersstijging zien. Het kon op het Damrak echter geen geestdrift opwekken.

AMSTERDAM Op de Amsterdamse effectenbeurs viel vanochtend niets te beleven. Beleggers bleven aan de zijlijn en het gevolg was een saaie markt met bijzonder weinig handel. De stemming was wat gemakkelijker met 0,3 punt verlies voor de algemene stemmingsindex op 96,9, na een prijshoudend begin. De obligatiemarkt lag er in het algemeen wat beter bij.

Lichtpunt vormde Koninklijke Olie, waar aan de schier onafgebroken reeks dagen met lagere prijzen een einde scheen te zijn gekomen. De koers trok fl.1 aan tot fl.134. Philips, die donderdag met de derde-kwartaalcijfers komt, liet twee dubbeltjes liggen op fl.20,80. Handelaren verwachten van deze cijfers weinig goeds. Akzo bracht vier dubbeltjes minder op op fl.78 en KLM ging fl.0,30 achteruit naar fl.20,80.

Fokker, die een 10 procent zevenjarige obligatielening van fl.200 miljoen gaat uitgeven, handhaafde zich op fl.40,30 na aanvankelijk fl.41,20 te zijn geweest. Uitgever VNU werd fl.0,80 duurder op fl.78,80, maar de preferente aandelen van de Haarlemse uitgever werden vergeefs fl.2,40 lager aangeboden tegen fl.17.

Heineken, die de top gaat reorganiseren, werd fl.0,80 hoger aangeslagen op fl.124,60. Oce-van der Grinten was twee kwartjes beter op fl.39. Verder bleven de afwijkingen op de hoofdmarkt beperkt tot een paar dubbeltjes naar beide kanten.

Op de lokale markt was het niet veel anders, al kwamen hier in dunne markten nog enkele uitschieters voor. Zo noteerde GTI fl.6 hoger op fl.203 en werd voor het minder courante aandeel Schuitema vergeefs fl.50 meer geboden op fl.1620. Ubbink werd een rijksdaalder hoger verhandeld op fl.90,50, ACF ging fl.1 vooruit naar fl.34, Beers fl.2,50 naar fl.107, CKK fl.6 naar fl.171 en Geveke fl.1,10 naar fl.42,70. Air Holland trok het herstel bescheiden door met een halve gulden op fl.11.

Aan de andere kant werd voor Hollandia Kloos een fl.33 lagere adviesprijs opgegeven, waarbij handel voorlopig door gebrek aan materiaal uitbleef. Bandenfabrikant Vredestein zakte fl.1 tot fl.15,80.

TOKIO - De Nikkei-index van de 225 fondsen steeg met589,37 punten tot 25.070,86 punten. De stijging bedroeg daarmee 2,41 procent.

De stijging werd omschreven als een voortzetting van de gang van zaken van afgelopen vrijdag, toen de index met ruim 114 punten omhoog was gegaan. De beleggers toonden belangstelling voor de aandelen wegens de wat hogere koers van de yen, de lagere olieprijzen en de winst die Wall Street eind vorige week wist te boeken.