'Crash van Senna was geen opzet'

De voorlaatste Grand Prix in de Formule I duurde gisteren in het Japanse Suzuka slechts luttele seconden voor de grote rivalen Ayrton Senna en Alain Prost. De Fransman Prost, vertrokken vanuit de tweede positie, had een betere start. Senna wilde in de eerste bocht binnendoor, maar had en kreeg geen ruimte. De Braziliaan botste tegen zijn aartsvijand Prost, waarna beiden in de 'zandbak' naast de baan terecht kwamen. Door het incident was Senna op slag wereldkampioen. De vraag rijst of de Zuidamerikaan expres op een crash aanstuurde. Autocoureur Jan Lammers, ooit korte tijd actief in de Formule I, denkt niet dat dat het geval was.

Waarom niet?

Senna heeft in het verleden weliswaar veel conflictsituaties met Prost gehad. En hij heeft verder het vervelende imago dat hij koste wat kost eerste wil worden, maar hij veroorzaakt zo'n botsing niet willens en wetens, daar ben ik van overtuigd. Want dat is gewoon te riskant voor hemzelf. Het kan bij een dergelijke crash namelijk best zo uitpakken dat hij alleen zijn eigen wagen beschadigt en daarmee zichzelf uitschakelt. Los daarvan is Senna ook veel te veel professional om zo'n gevaarlijke aanrijding opzettelijk te begaan.

Was het geen goed idee geweest de Grand Prix na zo'n snelle crash van twee toprijders over te laten rijden?

Neen. Ten eerste laten de reglementen dat niet toe. Ten tweede zou overrijden in het nadeel zijn van de 24 andere rijders. Door het uitvallen van Senna en Prost hebben sommigen van hen in Japan wel even de race van hun leven meegemaakt. De Formule I mag niet alleen om Senna en Prost draaien, dat zou te gek zijn.

Jean-Marie Balestre, de voorzitter van de internationale autosportbond, heeft het een schandaal genoemd dat de strijd om de wereldtitel is beslist door een ongeluk.

Balestre is net als Prost een Fransman. Hij is een chauvinist, een soort supporter van Prost, die er veel aan zal doen om alle zaken voor Prost zo mooi mogelijk voor te stellen. Gelukkig heeft Balestre wel toegegeven dat er geen reden was om Senna te diskwalificeren. Hij sprak terecht van een ongeluk. En race-ongelukken komen bij de Formule I voor, al sinds mensenheugenis.