Christelijke leider vermoord in Oost-Beiroet

BEIROET/ PARIJS, 22 okt. Een van Libanons belangrijkste christelijke leiders is gisteren in zijn woning in Oost-Beiroet vermoord, samen met zijn vrouw en twee zoontjes.

Alle bij de Libanese burgeroorlog betrokken partijen, van president Hrawi tot Israel en de PLO, hebben de moord veroordeeld. Frankrijk heeft gevraagd om een bijeenkomst van de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad over Libanon.

Dany Chamoun (56), een zoon van wijlen president Camille Chamoun en een aanhanger van de opstandige generaal Michel Aoun, werd 's ochtends vroeg doodgeschoten door een groep gemaskerde mannen die volgens getuigen waren gekleed in legeruniformen. Zij schoten ook zijn vrouw Ingrid (39) en zijn zoontjes Tarek (6) en Jerome (7) dood. Zijn elf maanden oude dochtertje Tamara bleef gespaard, samen met het kindermeisje.

Chamoun leefde in de wijk Baabda, die sinds de overgave van generaal Aoun, acht dagen geleden, wordt beheerst door Syrische en Libanese regeringsmilitairen. Chamouns lijfwacht was door deze troepen ontwapend. Niettemin werd zijn woning volgens de Libanese politie bewaakt; de aanvallers zouden echter gebruik hebben gemaakt van een wisseling van de wacht.

Chamouns vrouw zou zich de afgelopen week tegenover de autoriteiten bezorgd hebben getoond over de veiligheid van het gezin. Veel van Chamouns aanhangers waren inmiddels, geconfronteerd met moorden en plunderingen in Aouns voormalige gebied, naar veiliger oorden gevlucht. Buurtbewoners toonden zich gisteren angstig. 'Men wil de christenen het land uitjagen. En het werkt. Wat mij betreft, ik pak mijn koffers en ik ga zo snel mogelijk weg', zei een buurman.

De verschillende partijen in het Libanese conflict zoeken ook in verschillende hoeken naar de daders. Druzenleider Walid Jumblatt, een vriend van Chamoun, beschuldigde de leider van de grootste christelijke militie, Samir Geagea die hij beschouwt als een bondgenoot van president Hrawi , en de Libanese ambassadeur in Parijs, Johnny Abdo een vriend van Hrawi van de moord. Geagea wordt algemeen beschouwd als de dader van een andere (officieel onopgeloste) moord op een christelijke leider, die op Tony Franjieh, zijn vrouw en zijn dochtertje. Geagea zelf ontkende enige betrokkenheid: 'Persoonlijke banden bonden ons, ondanks de verschillen in politieke standpunten', zei hij.

Pro-Syrische Libanese bladen zochten de schuld bij Israel. Israel daarentegen beschuldigde Syrie gisteren van de moord op Dany Chamoun en in het algemeen van systematische moordpartijen, verkrachtingen en plunderingen in christelijk gebied. 'De moord op Dany Chamoun is de laatste van een lange lijst moorden op en liquidaties van prominente Libanese leiders van alle gezindten en secten die hetzij door de Syriers hetzij door hun boodschappers zijn gepleegd', aldus een mededeling van het Israelische ministerie van buitenlandse zaken. Daarmee doelde men kennelijk op de moorden op druzenleider Kamal Jumblatt en op president Bashir Gemayel, die wijd en zijd aan Damascus worden toegeschreven.

In een vraaggesprek met een radiostation zei de Franse minister van buitenlandse zaken Roland Dumas dat Parijs nu een bijeenkomst van de permanente leden van de Veiligheidsraad wenst. Die zou kunnen leiden tot een zitting van de Veiligheidsraad, hoewel in de eerste plaats de Libanese regering volgens Dumas daarom zou moeten vragen. Dumas herinnerde eraan dat Parijs vrijdag al een beroep had gedaan op de secretaris-generaal van de VN in Libanon tussenbeide te komen om een eind te maken aan moorden en plunderingen na de overgave van Generaal Aoun. Aoun zelf is nog steeds in de Franse ambassade in Beiroet, in afwachting van toestemming van de Libanese regering om zijn land te verlaten. (Reuter, AP, AFP, UPI)