Canadees leider Nationale Ballet

AMSTERDAM, 22 okt. Waarschijnlijk nog deze week wordt de Canadees Wayne Eagling (40) benoemd tot artistiek leider van Het Nationale Ballet.

De danser/choreograaf Eagling wordt de opvolger van Rudi van Dantzig, die met ingang van het volgende seizoen terugtreedt.

Eagling is sinds 1975 eerste solist bij het Royal Ballet in Londen, waar hij alle belangrijke rollen van het repertoire heeft gedanst, inclusief twaalf speciaal voor hem gemaakte creaties. Hij maakte in 1975 deel uit van de oorspronkelijke bezetting van Hans van Manens 'Four Schumann Pieces'. Eagling heeft enkele kleine choreografieen gemaakt: 'Frankenstein, the modern Prometheus' (1985) en 'The Beauty and the Beast' (1986).

Met de benoeming van Eagling komt een einde aan een slepende opvolgingskwestie, die begon in 1984, toen Van Dantzig aankondigde over zeven jaar te zullen vertrekken. De benoeming van door Van Dantzig zelf aangewezen opvolgingskandidaten als Henny Jurriens en Han Ebbelaar ging om uiteenlopende redenen niet door. Later was de Deen Ib Andersen, solist bij het New York City Ballet, een serieuze kandidaat.

Het bestuur van Het Nationale Ballet bekrachtigt waarschijnlijk vanavond de benoeming van Eagling.