'Afluisteren politieradio te gemakkelijk'

DEN HAAG, 22 okt. De politie moet effectiever en met meer discipline gebruik maken van communicatie-apparatuur om te voorkomen dat afluisteraars gevoelige informatie krijgen. Dat stelt de Recherche Advies Commissie in het rapport 'Afluisteren van politieverbindingen door derden', dat vorige maand aan de ministers van binnenlandse zaken en justitie is gezonden. De bewindslieden hebben nog niet op het rapport gereageerd.

De commissie heeft vastgesteld dat in ons land een min of meer georganiseerde groep stelselmatig radioverkeer van de politie afluistert met crimineel of terroristisch oogmerk. De groep beschikt over geavanceerde apparatuur, waarmee mobilofoongesprekken kunnen worden gedecodeerd. De afluisteraars hebben vooral belangstelling voor observatie- en arrestatieteams en blijken in staat nauwkeurig uit te zoeken waar die teams aan het werk zijn. De commissie wijt veel van wat er mis gaat aan onvoldoende discipline. Geheime codes worden zo lang gebruikt, dat de afluisteraars voldoende tijd hebben om ze te 'ontcijferen'. De slordige wijze van werken blijkt onder meer uit het feit dat observatie-auto's werden geprepareerd in garages waar men zo naar binnen kon kijken.