Acht mannen ontsnapt uit gevangenis

AMSTERDAM, 22 okt Acht gedetineerden zijn gistermorgen omstreeks half tien ontsnapt uit het huis van bewaring aan de Amsterdamse Havenstraat. Twee van hen zijn door de politie na een wilde achtervolging weer opgepakt. De ontsnapte gevangenen hebben, volgens de politie, hulp gehad van buitenaf. Ze zaten vast op verdenking van- of na veroordeling voor bankovervallen, voor diefstal met geweld, gijzeling of doodslag. De jongste is 23, de oudste 30 jaar.

Volgens directeur J. G. A. van den Brand van het huis van bewaring was de ontsnapping zo professioneel dat deze niet had kunnen worden voorkomen. Het was de vijfde ontsnapping sinds twee jaar geleden het huis van bewaring aan de Havenstraat weer heropend. Het Tweede-Kamerlid Van der Burg (CDA) heeft staatssecretaris Kosto (justitie), die 'ontsteld' was door de vlucht, vragen gesteld over de ontsnapping.

De ontsnapping had plaats tijdens het luchten van veertig gevangenen op de binnenplaats. Terwijl de twee aanwezige bewaarders met een mes werden bedreigd, konden acht gevangenen over de gevangenismuur klimmen via een touwladder die van buiten over de muur was gegooid.

Niet bekend