Aanval Rode Khmer: meer dan 50 doden

PHNOM PENH, 22 okt. De Cambodjaanse verzetsbeweging Rode Khmer heeft vorige week een trein tussen de hoofdstad Phnom Penh en de havenstad Kompong Som met mijnen laten ontsporen en het vuur geopend op de passagiers. Daarbij zouden meer dan 50 mensen zijn gedood. Dat is zaterdag op de Cambodjaanse staatsradio meegedeeld. Het is de derde keer in enkele maanden tijd dat de guerrillastrijders een aanslag hebben uitgevoerd op een van de twee spoorlijnen in Cambodja.

'Op 17 oktober viel een groep Polpottisten de gebruikelijke aanduiding van het Cambodjaanse bewind voor Rode Khmer-soldaten met mijnen en geweren een treinkonvooi aan ten oosten van Prey Nop in de provincie Kompong Speu', aldus de radio. Kompong Som is de enige diepzeehaven in Cambodja en de aanvoerplaats voor zwaar militair materieel uit de Sovjet-Unie. Ook de meeste andere goederen worden via deze haven het land binnengebracht. De Cambodjaanse radio ziet de aanslag als een bewijs dat de 'verraderlijke Pol Pot-bende' niet van plan is het Cambodjaanse conflict op vreedzame wijze te beeindigen.

De verzetscoalitie van drie partijen, waar de Rode Khmer deel van uitmaakt, is ver gevorderd in de onderhandelingen met de regering van premier Hun Sen over de uitvoering van een vredesplan van de Verenigde Naties, maar in de besprekingen is men het nog niet eens kunnen worden over de samenstelling van de Hoge Nationale Raad, die een soort interim-regering zou moet vormen van alle vier partijen.

China, de belangrijkste bondgenoot van de Rode Khmer, heeft vorige maand voor het eerst officieel contact gehad met Phnom Penh. Dat hebben Cambodjaanse diplomaten vandaag meegedeeld. De Cambodjaanse onderminister van buitenlandse zaken Sok An had in Jakarta en Bangkok ontmoetingen met Chinese functionarissen. Volgens Cambodjaanse mededelingen zou China zich daarin een voorstander hebben getoond van een vreedzame oplossing, maar blijft de Chinese steun aan de Rode Khmer vooralsnog bestaan. (AFP, Reuter)