Week van geruchten over fusie tussen havenfondsen

ROTTERDAM, 20 okt. De herfstvakantie bracht een rustige sfeer op het Damrak waar de koersbarometer in een week in totaal 0,2 procent steeg en sloot op 171,0.

Op een rustige markt met lage omzetten kunnen relatief kleine transacties toch al voor flinke koersschommelingen zorgen. De handelaren hadden daarom hun handen vol aan de geruchten over fusies tussen Rotterdamse havenbedrijven. Internatio Muller en Van Ommeren Ceteco (VOC) boekten dinsdag flinke koerswinsten na het gerucht dat VOC, of alleen de handelspoot Ceteco, door Internatio overgenomen zou worden. Maar er waren ook verhalen dat VOC juist het grotere Internatio zou overnemen.

VOC won die dag 1,70 gulden en snabbelde er in de loop van de week nog drie dubbeltjes bij met een slot van 40,20 gulden gisteren. Internatio bereikte op de lijst met omzetten dinsdag zelfs een tweede plaats na de eewige nummer een Koninklijke Olie. Het aandeel steeg die dag 1,50 gulden maar leverde de rest van de week 2,30 gulden in en sloot gisteren op 73,20. De versie waarin het kleine bedrijf de grotere broer zou overnemen werd toch minder waarschijnlijk geacht.

De markt reageerde goed op het bericht donderdag dat Irak ruwe olie voor 21 dollar per vat (159 liter) aanbiedt, hetgeen door handelaren werd gezien als een signaal dat Irak financieel sterk in de problemen zit en zich daarom mogelijk uit Koeweit zal terugtrekken. De oliemarkt reageerde met een lagere olieprijs wat gunstig was voor de oliegevoelige aandelen.

KLM, geteisterd door de hoge brandstofkosten, steeg donderdag 1,70 gulden en pakte er gisteren nog een dubbeltje bij met een slot van 22,10 gulden. Brandstofverbruiker Nedlloyd steeg donderdag ook 1,70 gulden maar moest gisteren weer twee gulden inleveren met een slot op 40,50 gulden.

Het aandeel Fokker reageerde uitermate positief op het nieuws dat het aandeel volgende week als fonds opgenomen zal worden op de optiebeurs wat betekent dat beleggers in Fokker zich beter kunnen indekken tegen koersdalingen. Fokker steeg donderdag 3,1 gulden en pakte er gisteren nog eens 2,40 gulden bij zodat de totale winst in twee dagen 5,5 gulden (15,8 procent) bedroeg met een slot van 40,30 gulden.

Air Holland moest op de lokale markt afgelopen week in totaal ruim een gulden inleveren (9,5 procent) en sloot af op 10,50 gulden na donderdag zelfs op 9,10 gulden te zijn gesloten. De lagere brandstofprijs gaf wel wat steun, maar ontnam niet de vrees dat de chartermaatschappij, die vorig jaar oktober voor 37 gulden naar de beurs ging, in de problemen komt door de hoge brandstofprijzen en het stagnerende toeristenvervoer.

Eveneens op de lokale markt had Atag (keukens, keukenapparatuur, fietsen, verlichting, verwarming) een goede week nadat maandag bekend werd dat over de eerste negen maanden van dit jaar al een winst van 11,3 mioljoen gulden was geboekt tegen 12,4 miljoen over heel 1989. Bovendien is een joint-venture met Junkers aangekondigd. Het aandeel begon de week op 109,50 gulden en eindigde gisteren de week een tientje (9,1 procent) hoger op 119,50 gulden.