Wall Street fors hoger op 2.520 punten

NEW YORK, 20 okt. De effectenbeurs van Wall Street heeft gisteren een zeer goede dag beleefd. Het De Dow Jones-gemiddelde van de dertig grootste industriele fondsen steeg met 68,07 punten tot boven het 2.500-niveau en sloot op 2520,79 punten.

Er kwam een heel ruime omzet tot stand van 203 miljoen aandelen, ongeveer even veel als op donderdag, toen de Dow steeg met ruim 64 punten. Over de hele week genomen heeft de beursbarometer een stijging geboekt van bijna 123 punten.

De handel begon al veelbelovend met een stijging van de Dow van ruim 38 punten in het eerste kwartier na de opening. Het leek er even op dat de stemming omsloeg, maar kort daarop gingen de koersen weer omhoog. Zeker in het laatste halfuur ging het hard.

De handel voelde zich bemoedigd door de daling van de olieprijzen, die op een geven moment drie dollar lager waren dan op donderdag. De olieprijzen daalden na berichten dat de leden van het OPEC-kartel per dag 22 a 23 miljoen vaten per dag uit de grond pompen, wat meer dan voldoende is om aan de wereldvraag te voldoen. In New York daalde de notering van West Texas Intermediate, de meest verhandelde oliesoort, voor levering in november met 2,80 dollar tot 34,00 dollar per vat (159 liter).

Ook leek het begrotingsoverleg in Washington zicht op een oplossing te bieden, waardoor een renteverlaging mogelijk wordt.

De dollar stond tegen het slot van de handel op de New-Yorkse wisselmarkt op 1,6940 gulden na 1,6870 gulden op donderdag. In Amsterdam werd gisteren een nieuw na-oorlogs dieptepunt voor de dollar geregistreerd van 1,6930 gulden. (ANP, AP)