'VS sturen nieuwe tanks naar de Golf'

WASHINGTON, 20 okt. De Verenigde Staten zijn van plan meer dan vijfhonderd exemplaren van hun modernste operationele tank, de M-1A1, uit West-Europa naar Saoedi-Arabie over te brengen. Dat hebben officiele woordvoerders van het ministerie van defensie gisteravond in Washington gezegd.

De M-1A1 is een verbeterde versie van het type M-1 Abrams. De tank is geheel airconditioned en beschermt zijn inzittenden tegen aanvallen met chemische en biologische strijdmiddelen. Als deze zending ter plaatse is beschikken de Amerikaanse troepen in het Golfgebied over meer dan dertienhonderd tanks.

De Amerikaanse president Bush heeft gisteren gesproken met Jevgeni Primakov, de speciale afgezant naar Irak van Sovjet-leider Gorbatsjov. Volgens de woordvoerder van het Witte Huis heeft Bush in dit gesprek duidelijk gemaakt dat sancties en diplomatie Irak ertoe moeten dwingen zich uit Koeweit terug te trekken 'maar dat de internationale gemeenschap bereid is alternatieve opties te overwegen'.

Primakov was het naar zijn zeggen met Bush eens dat de druk op Irak om zich uit Koeweit terug te trekken niet mag worden verminderd.

Intussen is de vroegere Britse premier Edward Heath gisteren in de Jordaanse hoofdstad Amman aangekomen. Hij gaat morgen naar Bagdad, waar hij een ontmoeting zal hebben met de Iraakse leider Saddam Hussein.

De 74-jarige Heath zal proberen Saddam ertoe te bewegen een aantal zieke Britse burgers te laten vertrekken die Irak tot nu toe niet mochten verlaten. Heath zegt zijn reis te maken op dringend verzoek van verwanten van de meer dan duizend Britten die Irak niet uit mogen. Aanhangers van de Britse premier Thatcher hebben ernstige kritiek geuit op de reis van de vroegere Conservatieve premier. (UPI, AFP, DPA, Reuter)