VS bezorgd over wanorde Sovjet-Unie

WASHINGTON, 22 okt. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, James Baker, heeft gisteren zijn bezorgdheid uitgesproken over potentiele wanorde in de Sovjet-Unie als gevolg van de pogingen tot hervorming van het economische en politieke systeem. Hij riep het Westen op het Sovjet-volk tijdens deze moeilijke periode te steunen.

'Het gevaar is aanwezig dat de instorting van het oude stalinistische stelsel de ontwikkeling van het nieuwe systeem, dat gebouwd wordt op basis van universele democratische waarden en het recht, negatief zal beinvloeden', aldus Baker in een toespraak tot een groep deskundigen op het gebied van de betrekkingen tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie.

De Sovjet-bevolking zelf zal moeilijke keuzes moeten maken 'maar hun keuzes zullen minder moeilijk zijn als we in het Westen aan hun zijde staan, (zelfs indien) onze invloed wellicht slecht marginaal zal zijn', aldus de bewindsman.

De Hongaarse premier, Jozsef Antall, heeft gisteren in Washington met de Amerikaanse president Bush over de toestand in de Sovjet-Unie gesproken. Volgens Antall hebben Bush en hun bezorgdheid over de situatie tot uitdrukking gebracht. De Hongaarse regeringsleider toonde zich voorstander van meer onafhankelijkheid voor Sovjet-republieken, in het bijzonder voor de Baltische landen. (Reuter)