Volleybalteam hard onderuit tegen Argentinie

BRASILIA, 20 okt. Het Nederlandse volleybalteam werd vorig jaar bij het Europese kampioenschap weggeslagen door Italie. Het scoorde toen slechts twaalf punten. Nog zo'n onluisterend resultaat hield bondscoach Brokking met zijn nieuwe team, bestaande uit een stel vechtjassen, niet voor mogelijk. Hij kwam echter bedrogen uit, want Oranje sloeg in zijn tweede wedstrijd op het wereldkampioenschap vanochtend in Brasilia tegen Argentinie niet meer dan zeventien punten bijeen en verloor kansloos: 0-3 (7-15, 3-15 en 7-15).

Alles ging fout bij Oranje. Slechts Henk-Jan Held was enigszins in goede doen. De overige spelers bleven ver onder de maat. Met name de stop van Benne en Zwerver waren slecht, maar ook op de andere onderdelen ging het mis. Typerend voor het dramatische spel van Nederland was het moment dat Martin van der Horst onder het net door naar het speelvlak van de tegenstander gleed. Het zorgde voor de nodige hilariteit op de tribune in sportpaleis Nilson Nelson. Brokking wisselde veel en praatte voortdurend op zijn ploeg in. 'Maar wat ik ook probeerde, niets hielp. We waren kansloos. De Argentijnen hadden ons door.'

De klap kwam keihard aan. Met name bij Ron Zwerver, de fanatieke vedette. Hij trok zich de misere zeer persoonlijk aan en sloeg daardoor nauwelijks een bal goed. Bij 2-11 in de tweede set werd Zwerver zelfs naar de kant gehaald. Op de bank legde Brokking zijn arm om de schouder van de gedemoraliseerde topspeler heen. In de derde set kwam Zwerver weer in het veld, maar hervond zijn vorm niet. Na afloop schopte hij uit woede en teleurstelling zijn tas meters voor zich uit. 'De ervaring die Argentinie heeft, was te veel voor ons', stamelde Zwerver. 'We waren er nog niet klaar voor.' Dat is een duidelijke constatering.

Misleidend

De nieuwe Nederlandse ploeg had voor het nodige optimisme gezorgd door in de voorbereiding op het wereldkampioenschap goede resultaten te boeken. Dat die ook erg misleidend kunnen zijn, bleek vanochtend in Brasilia. Argentinie verloor bij de Goodwill Games in juli nog met duidelijke cijfers van Oranje, maar draaide bijna drie maanden later de rollen volledig om. 'Wij hebben hard aan onze zwakke punten gewerkt', bekende speler Hugo Conte. De Argentijnen vierden de zege uitbundig en zongen samen met hun fans strijdliederen. Brokking hoorde het met een glimlach aan. 'Ik hoop', sprak hij vervolgens, 'dat Ron Zwerver nu aan zichzelf gaat denken. Hij heeft zich te veel met het team bemoeid. Dat is een gevecht. Daar moet hij doorheen.'

Nog geen vijftien uur na het debacle tegen Argentinie staat voor Oranje alweer de volgende WK-wedstrijd op het programma, in de namiddag tegen Canada. Daarin gaat het om de tweede en derde plaats in de poule. Beide posities geven recht op deelneming aan de tussenronde van dinsdag waarin om vier plaatsen in de kwartfinale wordt gestreden. Theoretisch kan Nederland nog uit de boot vallen door vierde en laatste in de groep te worden. Oranje moet dan met 3-0 van Canada verliezen en Argentinie met dezelfde cijfers van het zwakke Verenigde Staten. Maar met dat wonder houdt niemand rekening. Met name bij Nederland niet. 'Ons doel is nog steeds een plaats in de kwartfinale', sprak Brokking.

Wonderbaarlijk

Hij maakte het eerder mee dat zijn team zich na een flinke draai om de oren binnen een dag herstelde. Bij het Europees kampioenschap van vorig jaar gebeurde dat zelfs tot twee keer toe. Na verlies tegen Joegoslavie moest Nederland met 3-0 van Polen winnen om niet te worden uitgeschakeld. Daarin slaagde het. Een groot deel van de spelers van toen is nu ook nog van de partij. 'We weten dus wat er moet gebeuren', aldus Brokking. Dat was voornamelijk veel praten op de tweede etage van het hotel Nacional in Brasilia. Al op het veld haalde Brokking zijn team na de laatste bal tegen Argentinie bij elkaar. 'Ik heb de spelers verteld dat het WK nu eigenlijk pas begint. We moeten van Canada winnen om tweede in de poule te worden. Dat is een duidelijk gegeven.' Brokking tast echter ook in het duister wat betreft de mogelijkheden van zijn team op een titeltoernooi. 'Ik wist dat er ons met deze wonderbaarlijke ploeg een nederlaag boven het hoofd hing.' Dat die zo duidelijk en overtuigend zou zijn als tegen Argentinie had echter ook de bondscoach niet verwacht.

    • Hans Klippus