Vijf Duitse instituten: economische groei in Duitsland 1,5procent

BONN, 20 okt. In het voormalige West-Duitsland zal de groei van de economie volgend jaar iets afnemen. In het voormalige Oost-Duitsland zal, in ieder geval tot de zomer van 1991, sprake zijn van een forse economische achteruitgang. Voor Duitsland in zijn geheel zal de economische groei volgend jaar uitkomen op 1,5 procent (twee procent dit jaar).

Dit schrijven de vijf grote Duitse instituten voor economisch onderzoek in hun gezamenlijke rapport over de Duitse economie. Officieel wordt dat rapport maandag openbaar gemaakt, maar een groot deel ervan is al uitgelekt.

Ten gevolge van de olieprijsstijging zal de inflatie volgend jaar toenemen tot omstreeks vier procent. Dit jaar zal de inflatie 2,5 procent bedragen.

In het westen van Duitsland vermindert de economische groei van vier procent dit jaar tot 2,5 procent volgend jaar. Het oostelijke deel van het land beleeft dit jaar een achteruitgang van zijn economie met vijftien procent en volgend jaar nog van tien procent. De instituten zijn pessimistischer dan de regering in Bonn, die ervan uitgaat dat de economische keer ten goede zich in de voormalige DDR al in het voorjaar van 1991 zal aftekenen.

De onderzoeksinstituten scharen zich achter de Bondsregering wat de financiering van de eenwording betreft: zij geven de voorkeur aan leningen op de kapitaalmarkt boven verhoging de belastingen. Ze bevelen ook aan te bezuinigen. Twintig miljard kan worden bezuinigd door het wegvallen van de kosten die bijvoorbeeld het instandhouden van West-Berlijn met zich bracht, door minder aan defensie te besteden en door vermindering van subsidies. Deze bezuinigingen rechtvaardigen het opnemen van meer leningen, aldus de instituten. (DPA)